De warmste voetenzak? Koopadvies & top 10 2023

voetenzak

Een voetenzak vormt een heerlijke toevoeging aan zowel een autostoeltje, buggy als kinderwagen. Het betreft een knusse en warme zak waarin je kleintje behaaglijk blijft. Tijdens het onderweg zijn, hebben kindjes vaak meer last van de kou dan jij, aangezien ze niet zo beweeglijk zijn. Jij houdt je bezig met de kinderwagen en boodschappen, terwijl je kindje stilzit. Bovendien zijn de jongste kleintjes nog niet in staat hun lichaamstemperatuur goed te reguleren. Het wordt snel duidelijk waarom een voetenzak een essentieel accessoire is. Op deze pagina verschaffen we je alle benodigde informatie over voetenzakken en voorzien we je van handig aankoopadvies met slimme suggesties. In onze top 10 van universele voetenzakken voor 2023 ontdek je moeiteloos een model dat perfect bij jou en je kleintje past!

Wat is een voetenzak?

Een voetenzak kan het beste vergeleken worden met een slaapzakje voor kindjes wanneer ze buiten worden vervoerd. Het functioneert als een soort jas waarin een kindje kan plaatsnemen. Het hoeft dus niet aangetrokken te worden, maar kan eenvoudig worden geopend met een rits om vervolgens te worden gebruikt. Op deze wijze creëert het op een moeiteloze manier een uiterst warme en behaaglijke omgeving.

 

De term “voetenzak” doet eigenlijk afbreuk aan dit onmisbare accessoire. In feite is de zak ontworpen om ten minste de voetjes en beentjes te omhullen. Daarnaast zijn er vele voetenzakken die een cocon-achtige vorm hebben, waarbij alleen het hoofdje van het kindje vrij blijft.

Wanneer gebruik je een voetenzak?

Een voetenzak wordt gebruikt wanneer je een kindje in de buitenlucht vervoert. De meest gebruikelijke situaties zijn bij het gebruik van een kinderwagen, buggy of autostoeltje. Een autostoeltje wordt vaak niet alleen in de auto gebruikt, maar ook als draagbaar stoeltje of bevestigd op een kinderwagen. Hierdoor komt het kindje regelmatig buiten, waardoor een maxi cosi voetenzak bijzonder nuttig kan zijn. Toch zijn er nog meer gelegenheden waarbij een voetenzak van pas kan komen. Denk aan een heerlijke toevoeging in een bakfiets of fietskar, of zelfs als een slaapzakje in een reiswieg!

 

Een voetenzak is voornamelijk ontworpen voor gebruik op koude dagen. Het voornaamste doel is namelijk om jouw kindje warm te houden. Het is echter belangrijk om te realiseren dat op dagen waarop jij jezelf comfortabel warm voelt, het voor je kindje veel kouder kan zijn. Dit komt doordat kinderen nauwelijks bewegen en stil in de kinderwagen of buggy zitten. Hierdoor ervaren ze sneller kou dan jij – het is dus essentieel om ze goed in te pakken!

Verschillende soorten voetenzakken

Er bestaat een ruime verscheidenheid aan voetenzakken die beschikbaar zijn voor aankoop. Wat hun doel betreft, zijn ze allemaal ontworpen om kinderen warm te houden tijdens het buiten vervoeren. Over het algemeen zijn er twee hoofdcategorieën van voetenzakken te herkennen.

 

  • Voetenzak voor kinderwagen en buggy
  • Voetenzak voor Maxi-Cosi

 

Voetenzakken bedoeld voor gebruik in een kinderwagen of buggy zijn doorgaans ruimer van formaat dan voetenzakken ontworpen voor een Maxi-Cosi. Echter, het is belangrijk te beseffen dat voetenzakken voor autostoeltjes ook gewoon kunnen worden gebruikt in een kinderwagen of buggy. Aangezien ze compacter zijn, kunnen ze wellicht iets minder lang worden ingezet, meestal tot ongeveer 9 maanden of een jaar.

 

De voetenzakken die bedoeld zijn voor gebruik in een kinderwagen of buggy hebben vaak een coconachtige vorm en kunnen een kind volledig omhullen, waarbij alleen het hoofdje zichtbaar blijft. Dit concept is ook vaak van toepassing op voetenzakken voor autostoeltjes, maar meestal alleen wanneer de kinderen nog klein zijn. Naarmate ze groeien, wordt dit minder relevant en fungeert de zak meer als bescherming voor de beentjes en voetjes.

 

De voetenzakken voor autostoeltjes, zoals een Maxi-Cosi, zijn bijna altijd gemaakt van stof en hebben over het algemeen weinig voorgevormde elementen. Dit maakt dat ze eenvoudig passen in vrijwel elk autostoeltje of buggy. Voetenzakken bedoeld voor gebruik in kinderwagens of buggy’s hebben doorgaans een meer uitgesproken vormgeving en kunnen aanzienlijk ruimer zijn.

Koopadvies

Waar moet je op letten bij het kopen van een voetenzak? Allereerst is het belangrijk dat de voetenzak geschikt is voor de grootte van je kindje. Voor pasgeboren baby’s raden we aan om een voetenzak voor autostoeltjes te overwegen, omdat deze als een cocon om kleine kindjes heen sluiten. Dit is ook handig voor gebruik in de reiswieg van een kinderwagen, waardoor het dienstdoet als een knus slaapzakje. Het voordeel is dat je je baby niet eerst in een jas hoeft te hullen wanneer je snel naar buiten wilt. Maar zelfs als je kindje ouder wordt, blijven ze nuttig. Hoewel ze dan niet meer het hele lichaam bedekken, zijn ze ideaal om in ieder geval de beentjes lekker warm te houden, vooral in combinatie met een jas.

Voetenzakken voor buggy’s en kinderwagens omsluiten meestal het hele lichaam, waarbij alleen het gezichtje zichtbaar is. Het is hierbij belangrijk om te letten op de mogelijkheid om een deel van de voetenzak van bovenaf om te vouwen, zodat wat meer van het lichaam vrijkomt. Het hoeft namelijk niet altijd zo koud te zijn dat je kindje volledig als in een cocon moet worden verpakt. Tevens is het de moeite waard om te controleren of er goede ventilatiemogelijkheden zijn, aangezien hier niet bij alle voetenzakken evenveel aandacht aan wordt besteed.

Daarnaast is het handig om te kijken in hoeverre de voetenzak waterafstotend is en of dit voor jou van belang is. Voetenzakken voor buggy’s zijn over het algemeen beter bestand tegen regen dan voetenzakken voor een Maxi Cosi. Aan de andere kant zijn Maxi Cosi-voetenzakken vaak compacter en minder warm, waardoor je ze gedurende een groter deel van het jaar kunt gebruiken.

Tot slot kun je kiezen tussen universele voetenzakken en merkgebonden voetenzakken. Merkgebonden voetenzakken zijn specifiek ontworpen voor een bepaald type kinderwagen of buggy. Hierdoor weet je zeker dat ze goed passen, maar ze kunnen wel wat duurder zijn. Let er altijd op dat je ze kunt bevestigen met een 3- of 5-puntsgordel, hoewel dit bijna altijd wel mogelijk is.

Hieronder vind je de top 10 beste universele voetenzakken van 2023. We hebben deze grondig getest en uitgebreide beoordelingen geschreven. De lijst bevat zowel voetenzakken voor buggy’s en kinderwagens als voetenzakken voor Maxi Cosi’s die naar ons idee ook geschikt zijn voor gebruik in buggy’s en kinderwagens. We hopen dat onze beoordelingen je helpen bij het kiezen van een comfortabele voetenzak. Laat ons weten welke je hebt gekozen en hoe deze bevalt!

 

Via de links bij de producten kan je de voetenzakken verder bekijken en aanschaffen verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

 

Top 10 beste universele voetenzakken 2023

10. Tectake

Deze Tectake voetenzak is een eenvoudige en praktische keuze, die doet denken aan een avontuurlijke slaapzak. Hij is vervaardigd uit 100% polyester, wat betekent dat hij zowel waterafstotend als winddicht is. Deze eigenschappen, gecombineerd met de warme fleece voering, maken hem bijzonder comfortabel tijdens kille herfstdagen.

 

Met maar liefst 5 openingen voor 5-puntsgordels is deze voetenzak veelzijdig inzetbaar, van autostoeltje tot kinderwagen. Een slimme toevoeging is de achterzijde met nopjes, vergelijkbaar met die op sloffen. Hierdoor blijft de Tectake voetenzak stevig op zijn plaats zitten en glijdt hij minder snel naar beneden.

 

Een andere handige eigenschap is dat je hem volledig kunt openritsen, waardoor je een groot dekentje creëert dat op andere manieren gebruikt kan worden. Consumenten zijn zeer tevreden over deze voetenzak en vinden dat hij uitstekende waarde biedt voor zijn prijs.

Tectake

9. Topmark Olly

Topmark is een naam die je vaak tegenkomt op onze website als het gaat om goede budgetartikelen. Dit geldt zeker voor de Topmark Olly voetenzak. Qua ontwerp en prijs vertoont hij sterke gelijkenissen met die van Tectake. Net als de Tectake is de Olly gemaakt van polyester en gevoerd met fleece, waardoor ook deze voetenzak warm en waterafstotend is.

 

Wat de Olly voetenzak onderscheidt, is een handiger ontwerp. Hij kan namelijk aan beide zijkanten volledig worden open geritst. Hierdoor kan je hem van boven naar beneden vouwen, waardoor hij nauw aansluit bij je kindje en niet altijd als een mummie verstopt hoeft te zijn. Ook handig is dat je de voorkant volledig kunt losmaken, waardoor je een zachte zitting overhoudt voor minder koude dagen.

 

Bovendien wordt deze Topmark voetenzak geleverd met een handige opbergtas, wat zeer praktisch is gezien je hem niet het hele jaar door zult gebruiken. Consumenten zijn er dan ook zeer tevreden over, hoewel sommigen opmerken dat hij soms wat snel naar beneden schuift.

Topmark Olly

8. Meyco

De Meyco Mini Knots voetenzak heeft een wat compactere omvang dan de voorgaande modellen en biedt geen bescherming tegen regen. Echter, hij heeft een onweerstaanbaar schattige uitstraling en biedt heerlijke warmte. Hierdoor is het vooral een prettige en trendy voetenzak voor dagen waarop het koud maar droog is. Als je op zoek bent naar een voetenzak voor de herfst, is deze optie minder geschikt.

 

Je kunt hem eenvoudig bevestigen aan een autostoeltje, buggy of kinderwagen. Voor gebruik in de kinderwagen is hij geschikt voor kindjes tot ongeveer 10 maanden, daarna wordt hij wat aan de kleine kant.

 

Deze Meyco voetenzak is vooral ideaal wanneer je baby nog jong is. Het fungeert als een heerlijke slaapzak voor uitstapjes in de wieg en is perfect voor korte wandelingen met de kinderwagen zonder jas aan voor je kindje. Zo kun je snel naar buiten! Naast de Mini Knots uitvoering is hij ook verkrijgbaar in het Basic Knit design.

Meyco

7. Koeka

Deze voetenzak van Koeka behoort tot hun Oslo collectie. Dit betekent dat het vervaardigd is van hoogwaardige stof met een wafelpatroon en gevoerd is met heerlijk zachte teddystof. Op zichzelf is het al een prachtige voetenzak, en helemaal leuk als je al andere items uit de Oslo serie hebt. Als dat niet het geval is, kun je ook kiezen uit de voetenzakken van de Vik, Denver, Oddi of Malmo serie.

 

Qua functionaliteit is hij vergelijkbaar met die van Meyco en Jollein. Dit maakt het ook een uitstekende voetenzak voor koudere dagen, maar minder geschikt voor regenachtig weer. Desondanks zou je hem waarschijnlijk ook goed kunnen gebruiken in de herfst, aangezien er genoeg ouders zijn die liever niet in de regen buiten lopen.

 

Je kunt de Koeka Oslo voetenzak gebruiken op een autostoeltje, maar ook op een kinderwagen, buggy of bakfiets. Met 5 openingen aan de achterzijde kun je hem bevestigen aan 3- of 5-puntsgordels.

Koeka

6. Dooky

De voetenzakken van Dooky zijn heerlijk zacht en buitengewoon warm. Dit maakt ze uitermate geschikt voor zelfs de koudste winterdagen. Ze zijn ook duidelijk meer ergonomisch gevormd dan de voetenzakken hierboven. Het biedt werkelijk een warm en comfortabel coconnetje waarin jouw kindje het niet snel koud zal hebben.

 

Je kunt Dooky voetenzakken in verschillende maten verkrijgen, zowel klein als groot. De kleine voetenzakken zijn geschikt tot ongeveer 9 maanden. Dit komt overeen met de Koeka voetenzak, maar de Dooky is meer gevormd als een slaapzak. In tegenstelling tot die van Koeka, wordt de Dooky op een gegeven moment echt te klein. Gelukkig is de grote maat geschikt voor kinderen van 9-36 maanden.

 

De vormgeving is comfortabel en je kunt de voetenzak aan beide zijkanten volledig openritsen. De buitenkant is vervaardigd van waterafstotende stof, waardoor je zelfs als het regent lekker met je kleintje op pad kunt gaan!

Dooky ​

5. Mies & Co

De Mies & Co Classic No. 1 voetenzak heeft een ontzettend charmant en tijdloos ontwerp. In plaats van traditionele ritsen maakt deze voetenzak gebruik van grote flappen die je met een D-ring kunt vastmaken. Dit voegt een extra vleugje romantiek toe aan het geheel. Hij is verkrijgbaar in verschillende lieflijke ontwerpen uit diverse collecties.

 

Een mogelijke kanttekening is dat je hem over de lengte niet kunt verkleinen. Hierdoor moet je kindje altijd volledig zijn ingepakt. Maar dit heeft als voordeel dat hij extreem warm is. De TOG-waarde bedraagt ruim 3,5. (Ben je niet bekend met de TOG-waarde? Hier vind je onze uitleg erover.)

 

Gelukkig is deze voetenzak, dankzij zijn vorm, beschikbaar in twee maten: 0-9 maanden en 9-36 maanden. Hij is verkrijgbaar in een verscheidenheid aan prints. Hij is absoluut prachtig en we zijn zeer benieuwd naar jouw praktijkervaring met de flappen in plaats van een traditionele rits.

Mies & Co

4. Little Dutch

Deze voetenzak van Little Dutch is specifiek ontworpen voor gebruik met kinderwagens en buggy’s. Dit wordt ook weerspiegeld in het strakke, voorgevormde ontwerp. Hierdoor is hij niet geschikt voor gebruik in een autostoeltje.

 

Aan de andere kant is hij wel uitermate geschikt voor koude en vochtige dagen. De coconvormige voetenzak is vervaardigd uit waterafstotende stof (Little Dutch claimt zelfs waterdicht, maar dit lijkt ons twijfelachtig) en gevoerd met heerlijk zacht en warm Teddy fleece.

 

Je kunt je voorstellen dat het soms zelfs een beetje té warm kan worden in zo’n zak, en hier heeft Little Dutch een slimme oplossing voor bedacht: ventilatie. Je kunt de onderzijde openritsen, waardoor een goed ventilerende stof tevoorschijn komt. Een handige eigenschap!

Little Dutch

3. Lodger Bunker​

De voetenzak van Lodger, genaamd Bunker, heeft een ontwerp met flappen die vergelijkbaar zijn met die van Mies & Co. Lodger staat bekend om hun uitzonderlijk zachte en warme babyproducten, zoals slofjes en slaapzakken. Al hun artikelen zijn van eersteklas kwaliteit en bieden comfort.

 

De Lodger voetenzak, met het ‘folklore’ design, lijkt vooral geschikt voor gebruik in de winter. Het is als een knus ‘bunkertje’ van zachtheid en warmte voor je kindje in de buggy of kinderwagen. Wat deze Bunker voetenzak echter bijzonder maakt, is dat je de binnenste van de twee lagen kunt verwijderen en afzonderlijk kunt gebruiken.

 

Bovendien is de stof waterafstotend, dus je kunt hem prima gebruiken tijdens een regenbui. Het enige nadeel dat wij kunnen bedenken, is dat de flappen altijd een gesloten cocon creëren wanneer je ze sluit met het klittenband.

Lodger Bunker

2. Jollein

Deze voetenzak van Jollein, afkomstig uit hun Basic Knit collectie, prijkt bovenaan onze top 10, ondanks zijn eenvoudige ontwerp. Dit is te danken aan het feit dat we deze voetenzak zelf dagelijks gebruiken en hem uiterst prettig vinden. Juist die eenvoud maakt hem praktisch en vriendelijk geprijsd.

 

Dit model is geschikt vanaf de geboorte en kan worden gebruikt in een autostoeltje, buggy of kinderwagen. Bij een pasgeboren baby fungeert hij zelfs als een slaapzakje in de reiswieg, waarbij je de bovenkant als een mutsje kunt gebruiken. Naarmate je kindje groter wordt, transformeert het geleidelijk in een voetenzak.

 

Een kleine tekortkoming is dat hij minder bestand is tegen regen. Maar als je niet van plan bent om herfststormen te trotseren, kan hij af en toe wel wat vocht verdragen, op voorwaarde dat je hem goed laat drogen. Naast deze Basic Knit variant zijn er ook een Boucle en een Pure Knit versie beschikbaar.

Jollein

1. Elodie

Als je op zoek bent naar het summum van voetenzakken, dan kom je al snel uit bij Elodie. Volgens ons is dit dan ook dé voetenzak van 2023. Het betreft een luxueus model met een bijbehorend prijskaartje. De kwaliteit is echter van dusdanig niveau dat je hem moeiteloos voor meerdere kinderen of zelfs generaties kunt gebruiken.

 

De Elodie is de enige voetenzak in deze lijst met een rijke vulling van dons en veren. Dit maakt hem niet alleen zijdezacht, maar ook heerlijk volumineus en extra comfortabel om in te vertoeven. Bovendien kun je in dit slaapzakmodel de bovenste flap naar beneden vouwen, zodat je kindje niet altijd in een cocon hoeft te zitten.

 

Je kunt de voetenzak aan de zijkanten deels openritsen om de temperatuur te regelen. De stof is vervaardigd van BIONIC-FINISH® ECO, wat hem buitengewoon waterafstotend en windbestendig maakt. Bovendien kun je op warme dagen de volledige voorkant en de kraag van nepbont verwijderen. Hierdoor transformeert hij echt tot een voetenzak voor alle vier de seizoenen.

Elodie

Kijk ook eens bij:

  • Thuis

  • Spelen

  • Slapen

  • Verzorging

  • Overig

Geraadpleegde bronnen: