Het beste traphekje? Koopadvies & top 9 2023

traphekje

Het belangrijkste doel bij het kopen van een traphekje is de veiligheid van je kindje. Er zijn verschillende soorten traphekjes en manieren om ze te bevestigen. Ook is het belangrijk om te letten op de overbruggingsafstand. De aanschaf kan dus wat complex zijn en vereist wat onderzoek. Gelukkig willen wij je graag helpen! Op deze pagina vind je nuttige informatie over traphekjes en kun je gemakkelijk het model ontdekken dat het beste past bij jouw situatie, met onze top 9 beste traphekjes van 2023!

Wanneer heb je een traphekje nodig?

Wanneer jouw kleine baby zelfstandig kan kruipen, zal je versteld staan van hoe snel dat gaat. Als je even niet oplet, kan je kleintje zomaar aan de andere kant van de kamer zijn. Dit kan ook gebeuren op plekken waar een trap in de buurt is. Het idee dat je kindje zonder toezicht van de trap kan vallen, is angstaanjagend. Gelukkig is de oplossing eenvoudig en binnen handbereik: een goed traphekje.

Verschillende soorten traphekjes

Een traphekje lijkt misschien eenvoudig, en je zou kunnen denken dat er weinig verschil zit tussen de verschillende modellen. Maar in werkelijkheid is er meer aan de hand. De Consumentenbond heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar 39 traphekjes die in Nederland te koop zijn en die allemaal voldoen aan de Europese veiligheidsnormen. Opvallend genoeg bleken 7 van deze traphekjes toch gevaarlijk te zijn volgens de test van de Consumentenbond. Deze traphekjes hadden nooit verkocht mogen worden vanwege hun onveilige eigenschappen. Je kunt deze traphekjes hier vinden. Een voorbeeld is de A3 Baby & Kids Rolygates, die eerder in onze top 10 stond maar na de test van de Consumentenbond (waaruit bleek dat hij onveilig was) snel uit ons advies is verwijderd.

 

Waar moet je nog meer op letten bij de aanschaf van een traphekje? Je kindje moet jonger zijn dan 2 jaar, want na die leeftijd wordt het hekje minder zinvol omdat het kind te zwaar kan zijn. Verder moet je trap geschikt zijn om het hekje aan te bevestigen, of het nu aan de trap of aan de muur is.

 

Als je trap geschikt is, heb je de keuze uit drie soorten traphekjes:

 

  • Spijlenhekjes
  • Vouwhekjes
  • Klemhekjes
  • Rolhekjes

Traphekje bevestigen: hoe doe je dit?

Inderdaad, er zijn verschillende bevestigingsmogelijkheden voor traphekjes. Sommige hekjes hebben een frame dat je volledig aan de muur of trap vast moet schroeven. Andere varianten hebben ankers die aan de muur worden geschroefd en waarin je het hekje klemt. En dan zijn er ook nog klemhekjes, die je eenvoudigweg tussen de muur of trap klemt, zonder dat je hoeft te boren. Deze klemhekjes bieden een veilige oplossing zonder dat er gaten in de muur of trap hoeven te worden gemaakt. Dit kan vooral handig zijn als je huurt en de verhuurder niet wil dat je gaten boort, of als je het hekje vaak wilt verplaatsen tussen verschillende ruimtes. Het is belangrijk om te controleren of de klemhekjes stevig en veilig zijn gemonteerd voordat je ze in gebruik neemt, om te voorkomen dat ze onbedoeld losraken.

Koopadvies

Het kiezen van een traphekje kan inderdaad een uitdagende taak zijn, maar ons team heeft het saaie werk al voor je gedaan! We hebben een top negen van traphekjes samengesteld die je kunt bekijken. Het belangrijkste is om te begrijpen dat het beste traphekje voor iedereen kan verschillen, afhankelijk van de specifieke situatie en persoonlijke voorkeuren. De traphekjes in de top negen zijn zorgvuldig gekozen en kunnen jouw favoriet zijn, of dat nu nummer 9 of nummer 1 is! Het is aan jou om te beslissen welk traphekje het beste past bij jouw behoeften en situatie. We hopen dat deze lijst je helpt bij het maken van de juiste keuze voor de veiligheid van jouw kindje.

 

Via de links bij de producten kan je de traphekjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! 

 

De top 9 beste traphekjes van 2023!​

9. Safety first Wall fix 62-102 cm

Het Wall Fix traphekje van Safety 1st krijgt niet voor niets een hoge beoordeling van 8 van de consumentenbond en wordt zelfs beschouwd als de beste koop vanwege de lage prijs. Het is een zeer prettig traphekje in gebruik.

 

De vier bevestigingspunten monteer je eenvoudig aan de muur met het meegeleverde montagemateriaal. Het hekje hang je vervolgens in deze bevestigingspunten. Wat dit traphekje zo handig maakt, is dat je het als volwassene gemakkelijk met één hand kunt vergrendelen of ontgrendelen. Het hekje hangt simpelweg in de houder met een blokkering.

 

Als je twijfelt over de afstand die het spijlenhekje moet overbruggen, is dat ook geen probleem. Je kunt de Wall Fix van Safety first eenvoudig uit schuiven naar een lengte naar keuze tussen 62 en 102 centimeter. Op deze manier past het traphekje perfect bij jouw situatie.

Safety first Wall fix 62-102 cm

8. Noma Wall fix 62-102 cm

Dit Noma Wall Fix traphekje is vergelijkbaar met het Wall Fix traphekje van Safety 1st. Hoewel het niet als beste koop is beoordeeld, krijgt het wel hele goede beoordelingen. Deze versie is gemaakt van metaal en is verkrijgbaar in zwart en wit. Er is ook een iets duurdere versie beschikbaar in hout, wat erg leuk is!

 

Net als het vorige traphekje is ook dit model eenvoudig in te stellen op een breedte tussen 62 en 102 cm. De montage gebeurt op dezelfde manier via 4 muurbeugels.

 

Bij het monteren is het belangrijk om zo nauwkeurig mogelijk te werk te gaan. Als je de montagebeugels niet geheel waterpas ophangt, kan het zijn dat het traphekje moeilijk te sluiten en te ontgrendelen is. Dat wil je natuurlijk voorkomen, dus neem even goed de tijd om te monteren.

 

Dit spijlenhekje werkt erg prettig met het soft-close systeem en is eenvoudig te bedienen met één hand. Let wel op dat wanneer je het traphekje verder uitschuift, je het middenstuk moet ondersteunen. Op die manier heb je toch twee handen nodig om het hekje goed te bedienen.

7. Safety 1st Easy close

Noma Wall fix 62-102 cm

Deze Easy Close traphekje van Safety First krijgt ontzettend goede reviews, met een score van 4,6 uit 5 sterren bij 78 beoordelingen. Een van de redenen hiervoor is het Easy Close systeem van dit spijlenhekje. In tegenstelling tot de vorige twee modellen hoef je dit hekje niet in een beugel te hangen om het te ontgrendelen. Met slechts één handgreep kun je het hekje gemakkelijk ontgrendelen en in beide richtingen openen.

 

Twee grote muurbeugels vormen de basis van het soft-close systeem, waardoor de montage ook eenvoudiger is in vergelijking met 4 losse beugels. Je kunt het hekje eenvoudig uitschuiven tussen 73 en 80 centimeter. Als je meer lengte nodig hebt, zijn er speciale verlengstukken beschikbaar om het hekje uit te breiden.

 

Al met al is dit een uitstekend traphekje voor een betaalbare prijs. Klik op de links om de vele reviews te bekijken.

Safety 1st Easy Close Traphekje

6. BabyDan Danamic

BabyDan is een Deens merk dat zich volledig specialiseert in het ontwikkelen en produceren van veiligheidsproducten voor kinderen tot 3 jaar oud. Sinds 1947 worden al hun topproducten ontworpen en geproduceerd in Denemarken, en die ervaring zie je ook terug in dit Danamic traphekje.

 

De BabyDan Danamic is een klemhekje, wat betekent dat je het hekje eenvoudig tussen twee muren of spijlen kunt klemmen zonder te hoeven boren. Het nadeel hiervan is echter dat er een lat aan de onderzijde zit, waar je overheen moet stappen.

 

Dankzij het slimme ontwerp kun je het hekje gemakkelijk met één hand in beide richtingen openen. Een indicator helpt je om er zeker van te zijn dat het hekje altijd goed klemt en dus goed bevestigd is.

 

Deze versie van de Danamic wordt geleverd met 2 verlengstukken, waarmee je het hekje kunt bevestigen op een breedte van 73-93,5 centimeter. Bekijk de reviews via de link en ontdek waarom dit traphekje een beoordeling krijgt van 4,5/5 sterren!

BabyDan Danamic

5. Hauck Close 'n stop

De Hauck Close ‘n Stop is een klemhekje, vergelijkbaar met het Danamic model van BabyDan. Hauck staat bekend om zijn kwalitatieve Duitse kinderproducten, en dit metalen hekje in het zwart is daar geen uitzondering op. Net als het Danamic model wordt dit hekje zonder boren bevestigd, waardoor je het gemakkelijk kunt plaatsen en verwijderen zonder sporen achter te laten.

 

Het Hauck Close ‘n Stop traphekje is eenvoudig met één hand in beide richtingen te openen dankzij het handige ontwerp. Het heeft ook een dubbele veiligheidssluiting, waardoor alleen volwassenen het hekje kunnen openen.

 

Een handige eigenschap van dit klemhekje is dat het ook geschikt is voor ronde vormen, zoals bijvoorbeeld bij trappen. Hauck heeft speciale Y-vormige uiteinden ontwikkeld waarmee je het Close ‘n Stop hekje eenvoudig op bolle vlakken kunt klemmen. Dit maakt het hekje veelzijdig en geschikt voor verschillende situaties.

Hauck Close 'n stop

4. BabyDan Flex

Niet alle trappen hebben een eenvoudige rechte vorm, dus niet ieder traphekje past zomaar op elke trap. Gelukkig zijn er oplossingen bedacht voor dit probleem, zoals dit hoektraphekje van BabyDan.

 

De Flex M is een veelzijdig traphekje dat op verschillende manieren kan worden gebruikt, waardoor het ook geschikt is voor hoeken in de trap. Het kan zelfs worden ingezet om je kind te beschermen tegen bijvoorbeeld een hete kachel. Afhankelijk van de grootte van de ruimte die je wilt afsluiten, is de Flex M beschikbaar in verschillende maten, waaronder L en XL.

 

Dit spijlhekje wordt bevestigd aan de muur, dus je moet boren om het stevig te monteren. BabyDan staat bekend om de kwaliteit van hun producten, en de Flex M hoektraphekje ontvangt dan ook uitstekende reviews van tevreden gebruikers. Het is een betrouwbare en veilige keuze voor jouw trap met hoeken.

BabyDan Flex

3. Fenns SafetyDoor

De SafetyDoor van Fenns (voorheen A3 Baby & Kids) mag dan niet het meest esthetisch aantrekkelijke traphekje zijn, maar het is wel zeer stevig en veilig. Gemaakt van metaal en verkrijgbaar in verschillende kleuren, biedt dit spijlenhekje een betrouwbare bescherming voor jouw trap.

 

Dit hekje wordt bevestigd aan de muur, dus boren is helaas vereist. Maar deze bevestiging zorgt voor extra veiligheid, omdat er geen onderste spijl is waarover je kunt struikelen.

 

Het openen van het hekje vereist slechts één hand van een volwassene, maar er zijn twee handelingen nodig voor extra veiligheid. Het ontwerp is ook vriendelijk voor kleine kinderhandjes. Het hekje kan worden gemonteerd op een breedte tussen 75,5 en 116 centimeter.

 

Met een hoogte van 80 centimeter na montage, voldoet dit hekje ruimschoots aan de Europese veiligheidsnormen, met een extra hoogte van 15 centimeter voor nog meer veiligheid.

Fenns SafetyDoor

2. BabyDan Harmonica Guard Me

BabyDan heeft als echte specialist natuurlijk ook een vouwhek in het assortiment: de Harmonica Guard Me traphek. Dit traphekje kan een breedte overbruggen tussen 65 en 113,5 centimeter. Maar wat maakt een vouwhek nu zo bijzonder?

 

Het vouwhekje is eigenlijk vergelijkbaar met een rolhekje, maar het uitschuiven gaat iets gemakkelijker vanwege het harde materiaal. Dit harde materiaal zorgt ook voor meer veiligheid wanneer je kindje er tegenaan leunt. Bovendien is het vouwhekje vooral handig wanneer je zoveel mogelijk ruimte wilt besparen.

 

Het hekje vouwt automatisch in en neemt eenmaal ingeklapt bijna geen ruimte in beslag. Ontgrendelen doe je eenvoudig met één hand, wat iets makkelijker is dan bij een vergelijkbaar rolhekje. Ook is de overbrugbare afstand minder beperkt. Je kunt zelfs verlengstukken kopen om deze afstand nog groter te maken.

 

Een bijkomend voordeel van dit model traphek is dat je hem zowel tussen deurposten als aan de voorzijde van een deur kunt monteren. Het is dan ook niet verwonderlijk dat dit vouwhekje een beoordeling van 4.6/5 sterren krijgt uit bijna 150 beoordelingen.

 

Nog belangrijk:

Het is dan ook verassend dat de consumentenbond dit als onveilig heeft getest. Dit kan liggen aan een verkeerde installatie: in 2015 hebben ze hetzelfde product wel gewoon als veilig getest. Ga voor je zelf nog even na of dit voor jou een probleem is op de site van de consumentenbond.

BabyDan Harmonica Guard Me

1. Hauck Open 'n Stop

Naar ons idee is het beste traphekje van Hauck: de Open ‘n Stop. Dit traphekje doet precies wat het moet doen en heeft een zeer lage prijs, waardoor het een uitstekende prijs-kwaliteitverhouding heeft. Mensen zijn dan ook razend enthousiast en de beoordelingen zijn uitstekend. Met ruim 300 beoordelingen krijgt het 4,5/5 sterren.

 

Het beste traphekje is wat ons betreft altijd een klemhekje. Dit scheelt boren en voorkomt schade of lelijke plekken in je woning wanneer je het hekje weer verwijdert. We horen vaak dat het monteren van een traphekje met muurbeugels voor de gemiddelde klusser best lastig is. Je moet nauwkeurig werken met een waterpas, en wanneer je dit niet goed doet, opent en sluit het hekje lastig. Daarnaast is een spijlhekje in onze ervaring veel gebruiksvriendelijker dan een rolhekje of vouwhek. De afstand die dit model kan overbruggen is 75-80 centimeter, met verlengstukken zelfs tot 122 centimeter.

 

Bekijk snel via de link waarom de Hauck Open ‘n Stop niet alleen naar onze mening het beste traphekje van 2023 is.

Hauck Open 'n Stop