Het beste meegroeibed? Koopadvies & top 10 2023

meegroeibed

Een meegroeibed, soms ook aangeduid als een doorgroeiledikant, groeit in synchronie mee met het kindje. Dit betekent dat het dienst doet als slaapplek vanaf de geboorte tot ongeveer 6 jaar. Dit heeft als voordeel dat je gedurende die hele periode slechts één bedje hoeft aan te schaffen – een handige oplossing! Uiteraard brengt deze aanpak enkele voordelen met zich mee, maar zoals vaak bij veelzijdige 3-in-1 oplossingen, zijn er ook enkele nadelen. Wij vertellen je graag meer hierover. Benieuwd naar welk meegroeibedje het meest geschikt is voor jou? Neem dan een kijkje in onze top 10 van beste meegroeibedjes in 2023!

De verschillende typen bedden op een rijtje

Het kan soms behoorlijk verwarrend zijn om de diverse soorten kinderbedjes goed uit elkaar te houden. Hier is een handig overzicht:

 

 • Wieg of co-sleeper
  – Leeftijd: 0-6 maanden
  – Afmeting: 40 x 90 centimeter

 

 • Ledikant
  – Leeftijd: 6-24 maanden
  – Afmeting: 60 x 120 centimeter

 

 • Peuterbed
  – Leeftijd: 2-6/7 jaar
  – Afmeting: 70 x 140 centimeter

 

 • Meegroeibed (ook bekend als doorgroeiledikant)
  – Leeftijd: 0 maanden – 6 jaar
  – Afmeting: 70 x 140-170 centimeter

 

 • Kinderbed (ook tienerbed, juniorbed genoemd)
  – Leeftijd: 6 – 18 jaar
  – Afmeting: 90 x 200 centimeter

Wanneer en hoe gebruik je een meegroeibedje?

Stadia van Gebruik voor een Meegroeibedje

 

Fase 1: Pasgeboren tot 6 / 9 maanden – Toepassing als Wieg

 

In de aanvangsfase van een baby’s leven, is het mogelijk om een meegroeibedje te benutten als wieg. Door de matras op de hoogste positie te plaatsen, vermijd je als ouder het buigen van je bovenlichaam en ontzie je je rug van overmatige inspanning. Een extra pluspunt is dat je tegelijkertijd een helder zicht op je kleintje behoudt.

 

Fase 2: 6 tot 24 maanden – Benutting als Ledikant

 

Naarmate je kindje opgroeit, is het tijd om de hoogte van de matras in het meegroeibedje aan te passen. Zo creëer je een veilige slaapplaats, zelfs wanneer je kindje zichzelf rechtop kan houden of al kan staan.

 

Fase 3: 2 tot 6 jaar – Gebruik als Peuterbedje

 

Rond het tweejarige punt is het moment aangebroken om het meegroeibedje om te zetten van een ledikant naar een peuterbedje. Veelal vereist dit het instellen van de matras op de laagste stand en het verwijderen van de langere zijpanelen van het ledikant. Sommige modellen van ledikanten bieden zelfs de mogelijkheid om de kortere zijpanelen te verlagen, waardoor het nog meer de uitstraling van een authentiek peuterbedje krijgt.

 

Bepaalde meegroeibedjes, zoals de Sebra Kili, zijn ontworpen om uit te schuiven in de lengte. Hierdoor heb je aanvankelijk een bed met de afmetingen van een standaard ledikant en later een ruimer bed vergelijkbaar met een peuterbedje.

Voordelen van een meegroeibedje

Voordelen van de Aanschaf van een Groeibedje:

 

 • Kostenefficiënt
 • Milieubewust
 • Gemakkelijker
 • Vertrouwenwekkend

 

Een primaire reden die vaak genoemd wordt voor het selecteren van een groeibedje, is de kostenefficiëntie. Slechts een enkele aanschaf van een bed is vereist, wat resulteert in een zorgeloze periode van minstens 6 jaar.

 

Daarnaast draagt dit bij aan een ecologisch bewuste aanpak! Gedurende een uitgestrekte tijdsperiode maak je gebruik van één bed, terwijl anderen wellicht drie bedden zouden gebruiken.

 

Bovendien verlicht het ook het gedoe. Er is geen noodzaak om opnieuw een bed aan te schaffen, te verplaatsen, in elkaar te zetten en het voorgaande bed te verkopen of op te bergen.

 

Last but not least, bevordert het een vertrouwd gevoel voor het kind, waarin hij of zij gedurende die jaren veilig kan rusten.

Nadelen van een meegroeibedje

Natuurlijk, je hebt het al geraden, al deze voordelen hebben uiteraard ook enkele nadelen. Hier zijn de voornaamste tekortkomingen van een meegroeibedje:

 

 • Ruimteoverschot als wieg
 • Overmatige ruimte als ledikant
 • Speciale bedjes hebben een charmant karakter
 • Ombouwen is evenzeer onhandig

 

Voor alle meegroeibedjes geldt dat ze eigenlijk te groot zijn als wieg en grotendeels gedurende de ledikantfase. Een wieg en ledikant zijn perfect op maat voor die specifieke babyfase, wat zorgt voor een geborgen en daarmee comfortabele slaapplek voor de baby. Het inwikkelen van de baby wordt hierdoor bemoeilijkt in een meegroeibedje.

 

Juist om deze reden kiezen veel ouders toch voor afzonderlijke wiegjes, ledikanten en peuterbedjes. Daarnaast heeft zo’n kleine wieg natuurlijk ook een ontzettend schattige uitstraling, en de transformatie naar een peuterbed verloopt natuurlijk niet vanzelfsprekend.

 

Bovendien blinkt het Sebra Kili meegroeibedje op dit punt uit, omdat dit bedje in lengte uitgeschoven kan worden. Hierdoor wordt gezorgd voor een knusser slaapgedeelte in zowel de wieg- als ledikantfase.

Verschillende typen meegroeibedjes

Er zijn drie primaire categorieën voor doorgroeiledikantjes:

 

1. 3-in-1 meegroeibed met vaste bodemafmetingen
2. 3-in-1 meegroeibed met uitschuifbare bodem
3. 5-in-1 combi meegroeibedjes

 

Het meest opvallende onderscheid ligt in de mogelijkheid om de bodem in de lengte uit te schuiven. Het merendeel van de meegroeibedjes heeft een standaard bodemafmeting, maar enkele modellen, zoals de Sebra Kili of het meegroeibed van IKEA, beschikken over een uitschuifbare bodem. Dit leidt tot een knusser slaapgedeelte gedurende de ledikantfase.

 

Tot slot zijn er de 5-in-1 combi meegroeibedjes, die niet alleen dienstdoen als wieg, ledikant en peuterbed, maar vaak ook nog voorzien zijn van een commode en kinderbed.

De top 10 beste meegroeibedjes van 2023

Na uitgebreid onderzoek hebben wij wederom aandacht besteed aan de meest aansprekende doorgroeibedjes op de huidige markt. Met enthousiasme presenteren we dan ook onze meegroeibed top 10 van 2023. Ontdek de nuttige details voor elk doorgroeiledikantje en vind moeiteloos jouw persoonlijke favoriet!

Via de links bij de producten kan je de meegroeibedjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

 

10. Quilola Slaap Lekker

Dit charmante meegroeibedje van Quilolo komt met een subtiel gegraveerde boodschap, “rust zacht…”. Het heeft een 4-in-1 functionaliteit, wat betekent dat het naast zijn functie als wieg, ledikant en peuterbedje ook kan dienen als een handig sofaatje.

 

Volgens de beoordelingen is het een solide en stevig bedje van uitstekende kwaliteit. Het omvormen van het bedje blijkt zeer eenvoudig te zijn. En dit alles komt tegen een aantrekkelijke prijs.

 

De bijzondere eigenschap van dit bedje is dat de korte zijpanelen daadwerkelijk verlaagd kunnen worden, waardoor het verschil tussen de ledikant- en peuterbed-fase aanzienlijk wordt vergroot. Wanneer het eenmaal is omgezet tot peuterbed, krijgt het bedje een totaal nieuwe uitstraling, die het oorspronkelijke meegroeibedje volledig maskeert.

 

Afmetingen: 70×140 centimeter

Quilola Slaap Lekker

9. HiBaby Marylou

Marylou, het doorgroeiledikantje vervaardigd door HiBaby, is een prachtig vormgegeven en uiterst kwalitatief meegroeibedje. De bodem van het ledikantje kan moeiteloos in drie verschillende hoogtes worden geplaatst. En indien gewenst, schijnt de conversie naar een peuterbedje ook een relatief ongecompliceerd proces te zijn.

 

De charme van dit Marylou bedje van HiBaby is dat het er zowel als ledikant als peuterbed buitengewoon schattig en esthetisch uitziet. In beide gevallen wordt een volwaardig ledikant en een volwaardig peuterbed gecreëerd, wat een opvallend aspect is.

 

Afmetingen: 70×140 centimeter

HiBaby Marylou

8. Trend Plus Lorelli 5-in-1

De Lorelli van Trend Plus vertegenwoordigt het allereerste veelzijdige meegroeibedje dat in deze top 10 wordt geïntroduceerd, vergelijkbaar met de Cabino Combi. Laat je niet onmiddellijk afschrikken door de mogelijk niet al te aantrekkelijke kleurencombinatie, want deze is ook volledig verkrijgbaar in een zuiver witte uitvoering.

 

Het interessante aan de Lorelli is de immense diversiteit aan toepassingen, terwijl het in de basis niet veel meer ruimte inneemt dan een traditioneel ledikant. Het vergt even een rustig moment om te begrijpen hoe het allemaal in elkaar steekt.

 

Zo wordt op de grote foto de Lorelli gepresenteerd als een wieg/ledikant met een commode voorzien van een verschoningsblad. De ledikant kan momenteel fungeren als een schommelbed, en de compacte commode kan later dienst doen als nachtkastje – geweldig!

 

En het wordt nog boeiender. Zodra het ledikant en de commode worden verwijderd, ontstaat er een royaal peuterbed. Plaats het nachtkastje ernaast en het plaatje is compleet. Wat te doen met het ledikant? Deze kan op zijn zij worden geplaatst nadat één zijpaneel is verwijderd. Zo transformeert het in een slim bureautje!

 

Afmetingen ledikant: 112×63 centimeter
Afmetingen peuterbed: 162 x 63 centimeter

Trend Plus Lorelli 5-in-1

7. Childhome Romantic

Het Nederlandse merk Childhome mag natuurlijk niet ontbreken in dit overzicht. Naast meubels produceren ze bijna alles wat je kunt bedenken op het gebied van baby- en kinderproducten, variërend van beddengoed, speelgoed, autostoeltjes tot traphekjes.

 

Dit buitengewoon schattige meegroeibedje met de naam Romantic, straalt een onweerstaanbare charme uit. Het elegante en klassieke ontwerp voegt prachtige accenten toe aan de meest fraaie baby- en kinderkamers.

 

De bodem kan op drie verschillende hoogtes worden ingesteld. Zodra de laagste stand is bereikt, kan de overgang naar het gebruik als peuterbedje plaatsvinden. Ook is er de optie om één zijde met spijlen te behouden, waardoor een knus sofabedje ontstaat.

 

Afmetingen: 70×140 centimeter

Childhome Romantic

6. Bopita Thijn

Bopita, net als Cabino, is zo’n charmant Nederlands merk op het gebied van kindermeubels. Dit meegroeibedje uit de Thijn serie vertoont sterke overeenkomsten met hun Emma bedje, maar heeft een iets robuuster en stoerder ontwerp.

 

Het bedje is stevig geconstrueerd en redelijk eenvoudig in elkaar te zetten. De bodem kan op drie diverse hoogtes worden ingesteld. Wanneer de laagste positie van de bodem is bereikt, kan één van de zijden met spijlen worden verwijderd. Hierdoor ontstaat een charmante bedbank waar je kleintje zelfstandig in en uit kan klimmen.

 

En als je de stijl aantrekkelijk vindt, waarom dan niet ook een kijkje nemen naar de bijbehorende kasten, commodes en wandrekken uit dezelfde serie? Dit is wat Bopita zo aantrekkelijk maakt: voor elke stijl zijn diverse meubelstukken verkrijgbaar.

 

Afmetingen: 70×140 centimeter

Bopita Thijn

5. Cabino Combi Arizona

De Cabino Combi Arizona, vergelijkbaar met de Trend Plus, is een uiterst veelzijdig meegroeibedje. Dit exemplaar fungeert namelijk als ledikant, commode, kledingkast en kinderbed, allemaal in één! Het biedt een buitengewoon handige oplossing voor duurzame aankopen en is ideaal voor situaties waarin er weinig ruimte beschikbaar is in de babykamer.

 

Dankzij het modulaire ontwerp van het ledikantje en het kinderbedje hebben beide delen beter passende afmetingen dan wanneer ze worden gecombineerd. Het ledikantje is wat compacter en het kinderbedje juist ruimer. Het laatstgenoemde is daadwerkelijk een kinderbed, geen peuterbed.

 

Zodra het kinderbedje in gebruik is, kunnen de commode en kledingkast afzonderlijk ergens anders worden geplaatst. Echter, een aandachtspunt bij dit ontwerp is dat wanneer je het bedje zoals op de foto wilt gebruiken, je het bedje alleen met de korte zijde tegen de muur kunt plaatsen, of helemaal vrijstaand. Anders raken de kasten de zijkant. Maar dit is op te lossen door de kasten los van het bedje te plaatsen.

 

Afmetingen ledikant: 60×120 centimeter
Afmetingen kinderbed: 80×200 centimeter

Cabino Combi Arizona

4. Snuzkot Skandi

De top 4 van onze lijst omvat meegroeibedjes die daadwerkelijk kunnen worden verlengd, waardoor ze opmerkelijker zijn dan bijvoorbeeld ledikanten die alleen in een bedbankje kunnen veranderen met dezelfde afmetingen. Dit maakt ze tegelijkertijd ook wat prijziger.

 

Een voorbeeld hiervan is de Snuzkot Skandi van Snüz, een opvallend meegroeibedje dat in ons land nog niet zo bekend is. Mogelijk ben je bekend met het merk vanwege de Snuzpod co-sleeper. De Snuzkot kan aanvankelijk worden ingezet als een ledikant met een in drie hoogtes verstelbare bodem. Wanneer je kindje hieruit groeit, is het redelijk eenvoudig om het bedje om te bouwen tot een ruimer peuterbedje. Wat nog opmerkelijker is, is dat dit bedje verder kan worden verlengd tot een juniorbed.

 

Hierdoor kun je dit meegroeibedje gebruiken vanaf de geboorte tot wel 10 jaar. Houd er rekening mee dat je het matras en de uitbreidingsset apart moet aanschaffen. Gebruikers beschouwen het als een mooi en praktisch bedje van goede kwaliteit, dat gemakkelijk in elkaar te zetten is. Sommige kritische gebruikers hebben echter opgemerkt dat de afwerking, zoals schroefgaten, mogelijk wat beter kan.

 

Afmetingen: 72 x 133 tot 175 centimeter

Snuzkot Skandi

3. Stokke Sleepi Bed

Stokke Sleepi is een uiterst ingenieus bedacht concept. Dit bedje groeit namelijk op een duurzame wijze mee met je kind, vanaf de geboorte tot 10 jaar. Je kunt kiezen tussen de Stokke Sleepi Mini en de Stokke Sleepi Bed.

 

Wat onderscheidt de Stokke Sleepi Mini van het bed? De Mini koop je wanneer je dit concept vanaf de geboorte wilt beginnen, waarbij je begint met de wiegfunctie. Als je later met de Sleepi wilt starten, koop je de Bed-versie en begin je met een ledikant.

 

De Sleepi is vervaardigd van duurzaam massief beukenhout en staat garant voor uitmuntende kwaliteit. Dit is essentieel, aangezien je kind er wellicht tien jaar in zal slapen. Het resultaat is een geruststellend gevoel, met het karakteristieke ovale ontwerp en een frisse Scandinavische stijl.

 

Een nadeel is dat je voor elke overgang een afzonderlijke uitbreidingsset moet aanschaffen. Hierdoor bevindt dit bedje zich in dezelfde prijsklasse als de Leander Classic en de Sebra Kili. Gebruikerservaringen zijn vrijwel zonder uitzondering positief. De initiële kosten zijn weliswaar hoog, maar je zult er gedurende een lange periode van genieten.

 

Afmetingen: 74 x 127 – 172 centimeter

Stokke Sleepi Bed

2. Leander Classic

De Leander Classic is een elegant meegroeibedje dat op vijf verschillende manieren kan worden gebruikt. Vanaf de geboorte tot de overgang naar een peuterbedje, biedt de Leander diverse mogelijkheden. Met een maximale lengte van 150 centimeter blijft hij wat compacter dan de Sleepi en ontwikkelt zich niet tot een juniorbed.

 

Bij de Leander hoef je geen aparte uitbreidingskits aan te schaffen, maar het matras moet wel apart worden aangeschaft. Het ombouwproces verloopt relatief soepel en de kwaliteit van het bedje is voortreffelijk. Dit is ook te verwachten bij een meegroeibedje in de prijsklasse van €989,-. De Classic is vervaardigd van massief berkenhout en is verkrijgbaar in verschillende kleuren.

 

De recensies voor dit meegroeibedje zijn vrijwel allemaal positief. Net als bij de Stokke en de Sebra is het een investering, maar wel een die zijn waarde rechtvaardigt. Het bedje heeft een prachtige afwerking, is zeer stevig en gebruiksvriendelijk. Sommige gebruikers merken op dat de bedbodem wellicht een minpunt is, zich afvragend of deze het meest comfortabel is. Volgens ons is dit echter geen groot probleem, aangezien dit kenmerk bij vrijwel alle meegroeibedjes voorkomt.

 

Afmetingen: 70 x 120 – 150 centimeter

Leander Classic

1. Sebra Kili

Er kan maar één meegroeibedje de kampioen zijn, en wat ons betreft gaat die eer naar het Sebra Kili meegroeibedje. Sebra is een Deens merk dat prachtige baby- en kinderproducten produceert, allen vormgegeven in schitterende Scandinavische designs. Bovendien staan hun producten bekend om hun uitstekende kwaliteit.

 

De Kili is werkelijk een blikvanger. Dit authentieke meegroeibedje wordt gebruikt in 3 fasen, vanaf de geboorte tot aan de peuterjaren. Als wiegje, met de bodem op de hoogste stand, begint het avontuur. In fase 2 wordt de bodem geleidelijk lager geplaatst, waarbij het bedje fungeert als een volwaardig ledikantje. Zodra de bodempositie is bereikt, breekt fase 3 aan. Hierbij schuif je het bedje in de lengte uit, ontstaat er een groter peuterbedje en worden de zijpanelen verwijderd, waardoor het bedje een geheel nieuwe uitstraling krijgt.

 

Hoewel dit bedje gepaard gaat met een stevig prijskaartje, vergelijkbaar met de Leander, koop je niet alleen een prachtig vormgegeven en functioneel product. Dankzij de hoogwaardige constructie kan dit bedje met gemak generaties lang meegaan. De Kili is vervaardigd van duurzaam FSC-gecertificeerd berkenhout. Bovendien is het bedje zeer gebruiksvriendelijk, bijvoorbeeld door de mogelijkheid om het bed letterlijk uit te schuiven voor verlenging.

 

Afmetingen ledikant: 70 x 110 – 150 centimeter

Sebra Kili

Meer in de categorie slapen:

 • Babyfoon

 • Bedhekje

 • Campingbed

 • Co-sleeper

 • Halfhoogslaper

 • Hoogslaper

 • Kinderbed

 • Kruik

 • Inbakerdoek

 • Ledikant

 • Ledikantdeken

 • Peuterbed

 • Slaaptrainer

 • Wieg

 • Wiegdeken

Kijk ook eens bij:

 • Thuis

 • Onderweg

 • Spelen

 • Verzorging

 • Overig

Geraadpleegde bronnen: