De beste leertoren? Koopadvies & top 5 2023

leertoren

Als ouder wil je natuurlijk altijd het beste voor je kind en hen zo goed mogelijk stimuleren in hun ontwikkeling. Er zijn vele manieren om dit te doen, zoals bijvoorbeeld met educatief speelgoed of een avontuurlijk loopfietsje. Een stuk minder bekend is de leertoren. Dit is een ontzettend leuk educatief hulpmiddel voor kinderen dat zorgt voor veel plezier en tegelijkertijd helpt om hun zelfstandigheid en ontwikkeling te bevorderen. Op deze pagina leggen we je hier alles over uit en helpen we je bij de aankoop met onze top 5 beste leertorens van 2023 – veel leesplezier!

Wat is een leertoren?

Een leertoren is een speciaal ontworpen meubelstuk voor kinderen om de wereld om hen heen te ontdekken. Het staat ook bekend als een montessori leertoren of montessori stoel.

 

Voornamelijk in de keuken wordt de leertoren gebruikt als een handige keukenhulp voor kinderen. Door op een veilige manier op de kruk te staan, kunnen kinderen op gelijke hoogte meedoen met mama en papa.

 

Hoewel de term “toren” wellicht wat overdreven is, is het eigenlijk meer een grote kruk met verschillende niveaus waarop kinderen zelfstandig kunnen staan. Ze kunnen zichzelf omhoog klimmen en nieuwe hoogten bereiken, terwijl ze beschermd worden door een hekje om te voorkomen dat ze van het krukje vallen.

Verschillende manieren om een leertoren te gebruiken

Een leertoren biedt talloze mogelijkheden, maar het meest toegankelijke gebruik is inderdaad zoals eerder vermeld, in de keuken. Met een montessori toren kan een kind eindelijk zien wat mama of papa allemaal doet op het aanrecht, en dit opent echt een nieuwe wereld voor hen, hoe leuk is dat!

 

Dit betekent ook dat ze zelf aan de slag kunnen gaan. Een kindje kan bijvoorbeeld helpen met fruit in de blender te doen of zelfs voorzichtig helpen met het snijden ervan. Ze kunnen ook voor het eerst zelfstandig hun handen wassen. En wat dacht je van samen koekjes bakken of paaseieren schilderen op het aanrecht?

 

Het moge duidelijk zijn – de hoeveelheid plezier die je met een leertoren kunt beleven, is bijna eindeloos. Naast de keuken kun je het natuurlijk ook op andere plekken gebruiken, zoals in de badkamer, garage, bij de knutseltafel, enzovoorts…

Voor welke leeftijd is een leertoren geschikt?

De meeste leertorens zijn geschikt voor kinderen tussen de 1 en 6 jaar oud. Op deze leeftijd zijn kinderen volop aan het ontdekken en hun nieuwsgierigheid is enorm.

 

Het belangrijkste is dat een kindje zelfstandig rechtop kan staan. Het is geen probleem als het kind zich nog ergens aan moet vasthouden; in dit geval dus aan de montessori stoel zelf. Als een kindje nog niet kan staan, dan is hij of zij er helaas echt nog te klein voor. Nog even geduld! 😉

 

Daarnaast wordt een leertoren nog leuker als het kindje zelfstandig een trap op kan klauteren. Als dat het geval is, dan zal het je verbazen hoe makkelijk hij of zij uit zichzelf de leertoren beklimt. Zo niet, dan is dat geen probleem, want dan kun je het kindje natuurlijk ook zelf boven in de leertoren zetten.

 

In ons geval klom onze 15 maanden oude dochter uit zichzelf omhoog bij het zien van de toren en ging ze rechtop in de toren staan – precies zoals het bedoeld is! Dit laat echt zien hoe leuk zo’n toren is en hoe het op een montessori-wijze de zelfstandigheid van het kind stimuleert zonder dat je het hoeft te forceren.

Voordelen van het gebruik van een leertoren

Ten eerste kan een leertoren gebruikt worden om je kind te helpen bij het ontwikkelen van motorische vaardigheden. Een leertoren is perfect voor kinderen die zelfstandig willen zijn en hun eigen grenzen willen verleggen. Het stimuleert hun ontwikkeling en leert ze om te gaan met hoogtes en obstakels.

 

Daarnaast kan een leertoren helpen bij het ontwikkelen van zelfstandigheid en vertrouwen. Wanneer je kind de toren beklimt en zelf beslissingen maakt over waar hij of zij wil spelen, kan dit bijdragen aan het gevoel van eigenwaarde. Het geeft je kind ook de kans om hun eigen grenzen te verkennen en te verleggen.

 

Tot slot kan een leertoren ook bijdragen aan de sociale vaardigheden van je kind. Wanneer je kind met vriendjes of vriendinnetjes speelt op de toren, moeten ze samenwerken en communiceren. Dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van sociale vaardigheden, zoals het delen van speelgoed en het nemen van beurten.

Nadelen van een leertoren

Naast de vele voordelen – met bovenaan de enorme hoeveelheid plezier – heeft het gebruik van een leertoren natuurlijk ook een aantal nadelen.

 

Ten eerste is dit de veiligheid. Je kindje gaat (een beetje) de hoogte in, en dit brengt natuurlijk risico’s met zich mee. Een kindje kan zich bijvoorbeeld verstappen, of te veel op één kant leunen. Een goede montessori toren is echter ontworpen om deze risico’s zo klein mogelijk te houden.

 

Maar, zo dicht bij het aanrecht ontstaan er natuurlijk ook nieuwe risico’s, zoals hete pannen, warme kranen en scherpe messen. Zorg er dus altijd voor dat je een leertoren samen gebruikt!

 

Het tweede nadeel is de ruimte die een leertoren inneemt. Een leertoren is niet groot, maar als je zelf niet veel ruimte hebt in huis dan kan hij toch snel te groot zijn. Denk er dus even over na of je een goede plek hebt om de toren neer te zetten, want je kunt ze niet inklappen.

Is een leertoren gevaarlijk?

Maar is een leertoren niet gevaarlijk? Dat is een veelgestelde vraag en terecht! Een leertoren kan inderdaad potentieel gevaarlijk zijn, maar dat geldt voor alles wat met hoogtes te maken heeft. Het is daarom belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te treffen. Zorg ervoor dat de toren stabiel staat en dat er altijd toezicht is wanneer je kind de toren gebruikt. En let ook op de nieuwe risico’s op de nieuwe hoogte, zoals hete pannen, warme kranen en scherpe messen. Veiligheid staat altijd voorop!

Ikea hack leertoren

Als je handig bent, kun je zelf een leertoren maken met een Ikea hack. Dit is een betaalbare manier om een leertoren te creëren, aangepast aan de stijl van je huis en de behoeften van je kind. Met creativiteit en handigheid kun je een unieke leertoren ontwerpen. Er zijn veel Ikea hack tutorials online beschikbaar, zoals die van Go Gracy, die je kunnen helpen bij dit leuke project.

 

Maar wees gewaarschuwd: het zelf maken van een leertoren met een Ikea hack vergt aanzienlijke tijd en energie. Hoewel het in eerste instantie de helft van de kosten kan besparen ten opzichte van een vergelijkbaar kant-en-klaar model (€38 in plaats van €80), moet je ook rekening houden met de kosten van schroeven, verf en latjes om het project af te maken. Uiteindelijk moet je afwegen of het de moeite waard is. Onze tip: begin hier vooral aan als je het gewoon leuk vindt om zelf een leertoren te maken!

Koopadvies

Bij het kopen van een leertoren zijn er een aantal belangrijke kenmerken om op te letten:

  • Veiligheid: Investeer in een stevige en stabiele leertoren om ongelukken te voorkomen.
  • Hoogte: Kies een leertoren die goed past bij de hoogte van het aanrechtblad of een krukje dat beter geschikt is voor andere doeleinden.
  • Materiaal: Houten leertorens zijn een logische en duurzame keuze. Let op de kwaliteit en lees reviews om teleurstelling te voorkomen.
  • Multifunctioneel: Sommige leertorens zijn veelzijdig inzetbaar als tafeltje voor spelen, eten of tekenen – een leuke extra feature.
  • Ruimte: Bedenk of je genoeg ruimte hebt voor een leertoren in huis.

Om je te helpen bij de aankoop, hebben we de vijf beste leertorens van 2023 uitgebreid getest en de reviews in onze top 5 leertorens van 2023 opgenomen. Neem een kijkje om de beste keuze te maken!

 

Bekijk en koop de leertorens via de links bij de producten bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, ontvangen wij mogelijk een commissie, wat bijdraagt aan het voortbestaan van deze site. Het kost jou niets extra! Meer informatie vind je hier.

De top 5 beste leertorens van 2023!​

5. Springos

Deze leertoren van Springos is een mooi en eenvoudig model, met een klassieke vorm die effectief is. Een leuke eigenschap is dat je de bovenste trede eenvoudig in hoogte kan verstellen, zodat de toren met je kindje mee kan groeien. De prijs/kwaliteit verhouding is prima, gemaakt van stevig grenenhout. Een nadeel is dat onbewerkt hout gevoeliger is voor vlekken, maar over het algemeen zijn gebruikers er erg blij mee. Er zijn verschillende kleuren beschikbaar om uit te kiezen.

springos

4. Ette Tete Step Up​

Ette Tete, een leuk familiebedrijfje uit Letland, is gespecialiseerd in het maken van houten speelmeubelen, waaronder houten leertorens en klimrekken. De Step Up is een kwalitatieve en mooi afgewerkte montessori stoel met een fris design. Het gebruikte multiplex van berken is zeer sterk en duurzaam, waardoor de toren bijna niet slijt. Bovendien is er een verscheidenheid aan kleuren beschikbaar om uit te kiezen. Het enige nadeel is dat de trede niet in hoogte verstelbaar is, maar dit model is nog steeds geschikt voor langdurig gebruik door kinderen.

Ette Tete Step Up

3. Minera

De leertoren van MineraKids is zeer geliefd in ons land en biedt net wat meer dan vergelijkbare modellen. Met een mooi afgewerkt design, antislip planken en handige handgrepen is dit een moderne en praktische keuze. Het veelzijdige ontwerp past goed in verschillende keukens en is verkrijgbaar in diverse kleuren. Consumenten zijn zeer enthousiast over deze montessori stoel en geven het een beoordeling van 4,7 uit 5 sterren. Er is ook een kleinere variant beschikbaar, die meer als keukentrapje dient en geen valbescherming heeft, geschikt voor grotere kindjes.

minera

2. Ully by Mobli

De Ully by Mobli is een prachtige leertoren, afkomstig van een Italiaans familiebedrijf, dat zich onderscheidt door zijn eenvoudige, functionele en hoogwaardige ontwerp. Het model doet sterk denken aan de Minera, maar is luxer en mooier afgewerkt.

 

De valbeschermer is elegant vormgegeven als een ronde staaf, wat niet alleen mooi oogt, maar ook zeer effectief is in het voorkomen van mogelijke blessures. Het eenvoudige ontwerp maakt het eenvoudig in elkaar te zetten, en Mobli voorziet je zelfs van een schroevendraaier en persoonlijk kaartje. De leertoren is gemaakt van kwalitatief multiplex van berkenhout, wat zorgt voor duurzaamheid en een aangename geur. Het enige nadeel is dat deze leertoren een hoger prijskaartje heeft. Mocht je nog twijfelen, dan is het vergelijkbare model van tiSsi ook het overwegen waard.

ully by mobli

1. Ette Tete Step 'n Sit​

De Ette Tete Step ‘n Sit is de beste leertoren van 2023, voornamelijk vanwege het slimme en veelzijdige design. Naast de gebruikelijke functie als leertoren kan deze eenvoudig worden omgeklapt tot een handig tafeltje, waardoor hij altijd in gebruik blijft en multifunctioneel is. Het design en gebruikte materialen zijn identiek aan de Step up montessori toren, met het sterke en mooi afgewerkte multiplex van berkenhout. Het in elkaar zetten van de leertoren vergt wel enige tijd en aandacht, maar het resultaat is het zeker waard. Onze dochter van 15 maanden klom er direct op met een grote glimlach, en ging vol enthousiasme meehelpen aan het aanrecht!

Ette Tete Step 'n Sit​