De beste kruik? Koopadvies en top 5 2023

Bij het verwelkomen van een baby is er altijd één herkenbaar en traditioneel item dat op elke lijst van benodigdheden staat: de aluminium warmwaterkruik. Een warmwaterkruik is namelijk van cruciaal belang voor het handhaven van de juiste lichaamstemperatuur van je pasgeborene. Maar ook wanneer de herfst aanbreekt en de temperatuur in huis daalt, is een warmwaterkruik heerlijk. Vooral in de winter biedt een warmwaterkruik een uiterst knusse manier om zowel jezelf als je kinderen warm te houden. Tegenwoordig zijn er bovendien diverse leuke warmtekussens en knuffels verkrijgbaar, vaak in de vorm van pittenzakken. Op deze pagina voorzien we je van alle informatie die je nodig hebt over warmwaterkruiken en warmtekussens. Tevens presenteren we overzichtelijk de vijf beste warmwaterkruiken en warmtekussens, zodat je gemakkelijk de juiste keuze kunt maken!

Wat is een kruik?

Een kruik fungeert als een warmtebron waarbij je de houder vult met warm water. De kruik is ontworpen om waterdicht te zijn en geeft onmiddellijk de warmte van het verwarmde water af. Hierdoor kun je de kruik comfortabel tegen je lichaam houden wanneer je het koud hebt, wat resulteert in een aangename verwarming van je lichaam.

 

Leuk om te weten is dat kruiken al sinds de 16e eeuw in gebruik zijn. Gelukkig hoef je niet meer terug te grijpen naar de oorspronkelijke variant, omdat de allereerste kruiken met gloeiende kolen werden gevuld. In de moderne tijd worden alle kruiken gevuld met warm water. Het is echter belangrijk om op te merken dat je je kruik nooit met kokend water moet vullen. De redenen hiervoor worden hieronder toegelicht.

Kan je een kruik vullen met kokend water?

Het is begrijpelijk dat je zou denken dat het vullen van een kruik met kokend water een goede manier is om het lekker warm te krijgen en ervoor te zorgen dat de warmte langer aanhoudt. Vooral met de opkomst van kokendwaterkranen zoals de Quooker lijkt het vullen van een kruik met kokend water een eenvoudige klus te zijn. Toch wordt vaak geadviseerd om geen kokend water in een kruik te gebruiken, ook al lijkt dit in eerste instantie vreemd.

 

Onze aanbeveling is om altijd voorzichtig te zijn met het gebruik van kruiken in combinatie met kokend water. Hoewel het in principe mogelijk is om een kruik met kokend water te vullen, wordt er toch vaak afgeraden om dit te doen. Dit advies geldt vooral voor kruiken die van rubber zijn gemaakt. Het hete water en de stoom kunnen het rubber beschadigen, wat kan leiden tot lekkage van de kruik. Bovendien kan een kruik gevuld met kokend water ook extreem heet en dus gevaarlijk zijn. Als alternatief kan een kruik van aluminium wel met kokend water worden gevuld, op voorwaarde dat deze veilig wordt gebruikt. Het is echter altijd aan te raden om de productbeschrijving zorgvuldig te raadplegen.

 

Bovendien is het nog belangrijker om ervoor te zorgen dat je een kruik op een veilige manier gebruikt, vooral wanneer je deze niet voor jezelf, maar voor baby’s of kinderen gebruikt. Op de website van Brandwondenzorg Nederland vind je nuttige tips over het veilige gebruik van kruiken.

Verschillende soorten kruiken

Tegenwoordig zijn er diverse varianten van kruiken beschikbaar. Hieronder hebben we ze voor je op een rijtje gezet:

 

 • Rubberen kruik

Dit type kruik is het meest gangbaar en wordt het vaakst aangetroffen. Deze kruik is vervaardigd uit rubber en heeft een rechthoekige vorm. Je kunt hem zo gebruiken of voorzien van een zachte hoes. Echter, het gebruik van rubberen kruiken bij baby’s wordt afgeraden, aangezien er een iets grotere kans op lekkage is vergeleken met een aluminium kruik.

 

 • Aluminium kruik

De aluminium kruik wordt aanbevolen door verloskundigen en andere experts voor gebruik bij baby’s. Bij een aluminium kruik is het noodzakelijk om altijd een hoes te gebruiken om oververhitting te voorkomen. Hiervoor kun je bijvoorbeeld een theedoek gebruiken of een speciale kruikenzak.

 

 • Babykruik

Met de term “babykruik” wordt over het algemeen verwezen naar een aluminium kruik.

 

 • Elektrische kruik

Een elektrische kruik is een variant die via het stopcontact wordt verwarmd. Deze kruik is reeds gevuld met water en warmt op wanneer deze is aangesloten. Het belangrijkste voordeel hiervan is dat ze in principe niet kunnen lekken en je ze niet handmatig met warm water hoeft te vullen.

 

 • Warmtekussen

Warmtekussens winnen snel aan populariteit. Dit zijn kussens die je opwarmt in de magnetron of via het stopcontact. Degene die in de magnetron worden opgewarmd, zijn gevuld met pitten en worden vaak pittenzak genoemd. De elektrische warmtekussens zijn uitgerust met een batterij en geven hun warmte af via een elektrisch verwarmingselement.

 

 • Pittenzak

Een pittenzak is een warmtekussen dat is gevuld met diverse soorten natuurlijke pitten. Deze hebben de unieke eigenschap om warmte goed vast te houden en langzaam af te geven. Je warmt ze eenvoudig op in de magnetron en kunt ze zo vaak als nodig is hergebruiken.

Verschil tussen een kruik en een warmtekussen

Het onderscheid tussen een kruik en een warmtekussen is vrij simpel. Een warmtekussen is namelijk altijd een kruik, maar niet alle kruiken zijn warmtekussens. Een warmtekussen vertegenwoordigt namelijk een specifieke categorie binnen het kruikenspectrum, zoals eerder vermeld. Er bestaan diverse varianten van warmtekussens, en ook de wijze waarop ze worden verwarmd en hun warmte afgeven, kan variëren.

Je baby op temperatuur houden met een kruik

Een pasgeboren baby is nog niet in staat om zijn eigen lichaamstemperatuur goed te reguleren. Het is dus van essentieel belang om ervoor te zorgen dat je baby op een optimale temperatuur blijft. Voor deze taak is een aluminium kruik bij uitstek geschikt. Het is echter uitermate belangrijk om altijd een beschermende kruikenhoes te gebruiken. Dit kan een speciaal ontworpen kruikenzak zijn, of je kunt de kruik ook inwikkelen met een hydrofiele doek. Het is aan te raden om twee aluminium kruiken in huis te hebben: één om het wiegje of ledikantje voor te verwarmen en een andere om te gebruiken tijdens het slapen. In de onderstaande video van Naviva wordt helder gedemonstreerd hoe je een warmwaterkruik voor baby’s op de juiste manier klaarmaakt.

De top 5 beste kruiken voor baby's van 2023!

5. Biggdesign warmwaterkruik met hoes

Biggdesign kruiken staan bekend om hun degelijke kwaliteit en opvallende patronen, en dit alles tegen een aantrekkelijke prijs. In vergelijking met andere merken kun je behoorlijk wat besparen wanneer je een leuke hoes bij de kruik wilt hebben.

 

Hoewel Biggdesign niet specifiek gespecialiseerd is in kruiken zoals Fashy, betekent dit niet dat de kwaliteit tekortschiet. Over het algemeen zijn de meeste gebruikers van deze kruiken tevreden over hun prestaties.

 

Echter, wanneer je zo’n kruik voor je baby wilt gebruiken, is extra voorzichtigheid geboden. Het is zeker handig om hem te gebruiken om het bedje, de kleertjes of zelfs de kinderwagen voor te verwarmen. Maar als het aankomt op je baby, is een aluminium kruik de veiligste keuze om mee te slapen. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat een speelse print niet altijd ideaal is voor kinderen, omdat dit juist kan aanmoedigen om met de kruik te spelen, wat natuurlijk niet de bedoeling is.

Biggdesign warmwaterkruik met hoes

4. Fashy warmwaterkruik fleece

Fashy is een van de prominentere merken in de wereld van eenvoudige warmwaterkruiken. Het betreft een Duits merk dat bekend staat om zijn hoogwaardige rubberen kruiken. Deze kruiken bieden uitstekende warmte en comfort, en dit alles tegen een redelijke prijs. In vergelijking met Biggdesign zijn ze iets prijziger, maar naar onze mening bieden ze ook een iets betere kwaliteit.

 

Zoals eerder besproken, is het belangrijk om te onthouden dat een rubberen warmwaterkruik niet geschikt is om je baby mee te laten slapen; in dat geval is een aluminium kruik de veiligste keuze. Desondanks kan een dergelijke kruik wel heel praktisch zijn voor dagelijks gebruik met een baby.

 

Bij de aanschaf van een Fashy kruik krijg je meteen een leuke hoes naar keuze erbij. Deze hoezen zijn bijzonder comfortabel, waardoor een rubberen kruik, in tegenstelling tot een aluminium versie, ook direct aangenaam is voor persoonlijk gebruik.

Fashy warmwaterkruik fleece

3. Soozly elektrische babykruik

De elektrische babykruik van A3 baby & kids, genaamd Soozly, heeft een ietwat ouderwetse uitstraling, wat opmerkelijk is gezien zijn immense populariteit. Opvallend is dat deze kruik al gevuld is met water en niet geopend kan worden. Hierdoor is hij volledig waterdicht en kan hij in principe geen lekkage veroorzaken, tenzij er aanzienlijke schade aan is toegebracht.

 

Hierdoor is deze kruik uitermate geschikt voor baby’s. Het gedoe met het vullen van de kruik met heet water is niet nodig. Het opwarmen gebeurt elektrisch en gaat bijzonder snel: binnen slechts 8 minuten is hij heerlijk warm (65 graden), en deze warmte blijft behouden voor ongeveer 6 uur.

 

Klanten die de Soozly elektrische babykruik hebben, blijken vaak positief verrast te zijn. Het vermijden van het gedoe met het vullen van kruiken wordt als zeer handig ervaren. Echter, een minpunt is dat de kruik voldoende moet zijn afgekoeld voordat je hem opnieuw kunt opwarmen.

Soozly elektrische babykruik

2. Tryco aluminium kruik

Het is geen verrassing dat de aluminium kruiken op de tweede en eerste plaats staan in deze lijst. Dit is namelijk de categorie van kruiken die als de veiligste optie wordt beschouwd voor het gebruik bij baby’s.

 

Hoewel de kans op lekkage bij rubberen kruiken echt minimaal is, zijn de experts van mening dat bij aluminium kruiken dit risico nog kleiner is. Dit komt doordat aluminium nu eenmaal minder snel beschadigt dan rubber.

 

Je kunt deze kruiken gewoon vullen met kokend water, maar houd er rekening mee dat ze hierdoor behoorlijk heet kunnen worden. Gebruik deze Tryco aluminium babykruik ook altijd in combinatie met een kruikenzak of een hydrofiele doek. De inhoud van de kruik is, net als die van Briljant baby, 1 liter.

Tryco aluminium kruik

1. Briljant baby aluminium kruik

Deze Briljant Baby aluminium kruik staat bij ons op de eerste plaats als de beste babykruik van 2023. Maar in feite verschillen goede aluminium kruiken niet zo heel veel van elkaar. Daarom had de Tryco-kruik ook de eerste plaats kunnen innemen, en het komt vooral neer op persoonlijke voorkeur welke kruik het beste bij jou past.

 

Deze kruik heeft, vergelijkbaar met die van Tryco, een verchroomde koperen sluiting en een inhoud van één liter. Zorg ervoor dat je de kruik volgens de bekende instructies vult en gebruik hem altijd op een verstandige en veilige manier.

 

Mocht je op dit moment direct een aluminium babykruik nodig hebben, dan kun je er ook een bij de Hema vinden. Houd er wel rekening mee dat deze kruik iets duurder is.

De top 5 beste baby warmtekussens van 2023!

5. Doomoo Easy Dream

De Doomoo Easy Dream is een recent warmtekussenmodel van het merk dat speciaal is ontworpen om te helpen bij darmkrampjes. Wat dit model bijzonder maakt, is dat het eigenlijk een riempje is met een warmtekussen eraan bevestigd. Dit zorgt ervoor dat het kussen goed op de buik van je baby blijft zitten, zelfs als je baby flink beweegt.

 

Je bent mogelijk al bekend met Doomoo vanwege hun heerlijk zachte voedingskussens. Dit warmtekussen is net zo zacht. Het pittenzakje kan apart worden opgewarmd in de magnetron. Sommige pittenzakken hebben de neiging onaangenaam te ruiken als ze warm zijn. Doomoo heeft slim lavendel toegevoegd naast koolzaad, waardoor dit probleem wordt verminderd. Pas op dat je zelf niet betoverd wordt door de geur en in slaap valt 😉

 

Een nadeel van dit model is dat het minder geschikt is om als zelfstandig warmtekussen te gebruiken, omdat het een klein kussen is dat aan een buikband is bevestigd. Andere warmtekussens in deze lijst kunnen ook goed in de kinderwagen worden gebruikt, of zelfs voor je eigen comfort.

Doomoo Easy Dream

4. Fehn warmteknuffel​

Fehn is een Duits merk dat misschien niet zo wijdverspreid bekend is in ons land, maar wel een behoorlijke populariteit geniet in eigen land. Ze hebben een uitgebreide collectie van stoffen babyspullen, variërend van speelgoed tot babysokjes. Uiteraard maken ze ook verschillende warmtekussens.

 

Dit warmtekussen, dat de vorm heeft van een schattige koala, heeft naar onze mening een heel aantrekkelijk uiterlijk. Het bevat een zakje met druivenpitjes dat je apart in de magnetron kunt opwarmen. Eenmaal opgewarmd, verandert het in een knuffelbaar babykruikje waar je heerlijk mee kunt knuffelen.

 

De warmte blijft goed behouden en er is geen sprake van onaangename geuren. Naast de koala is er ook een optie om te kiezen voor een even schattige draak of schildpad. We zijn benieuwd welk model jouw voorkeur heeft!

Fehn warmteknuffel

3. Doomoo Snoogy

Een alternatief voor de Easy Dream is het Snoogy warmtekussentje van Doomo. Dit zachte platte kussentje komt met een verwijderbare pittenzak, die net als eerder vermeld koolzaad en lavendel bevat.

 

Het is zeer geschikt voor verlichting bij darmkrampjes. Door het feit dat het een los knuffeltje is, kun je het ook voor diverse andere situaties gebruiken waarbij een babykruik van pas komt.

 

Deze eigenschap maakt het wat veelzijdiger dan de Easy Dream, hoewel de laatstgenoemde door zijn riempje wel beter op zijn plaats blijft zitten. De Snoogy is beschikbaar in meerdere aantrekkelijke varianten. Wij vinden de regenboogeditie erg leuk, maar er zijn ook opties zoals een hond, vos, kersen of zelfs een schattig knuffelkonijn om uit te kiezen.

Doomoo Snoogy ​

2. Kipkep Woller

De KikKep Woller is ongetwijfeld het meest bekende warmtekussentje voor baby’s, speciaal ontworpen om te helpen bij buikkrampjes. Dit model heeft geen riempje, maar is zo ontworpen dat de pitjes aan de zijkant van het lichaampje komen. Dit is handig omdat er zo geen druk op het buikje ontstaat.

 

De pittenzak is gevuld met veilig en biologisch vlaszaad. Wat dit model onderscheidt van de Easy Dream is dat het geen riempje heeft, maar door zijn slimme ontwerp toch goed op het buikje blijft liggen. Hierdoor is de KikKep Woller ook geschikt voor andere toepassingen, zoals een warmtekussen (of koudekompres) in de voetenzak of zelfs voor jezelf, bijvoorbeeld om borstvoeding te vergemakkelijken of bij rugpijn.

 

Echter, één nadeel van de KikKep is dat de ervaringen van ouders erg uiteenlopen. Veel ouders zijn er erg tevreden mee, maar er zijn ook ouders die er minder positief over zijn. Dit komt voornamelijk doordat sommigen vinden dat het kussentje te snel afkoelt. Dit is de reden waarom we momenteel de Met Pit! babykruik hoger beoordelen.

Kipkep Woller

1. Met Pit! babykruik

De warmtekussens van Met Pit! zijn eenvoudig maar van hoge kwaliteit. Wat ze extra bijzonder maakt, is dat deze warmtekussens met de hand worden gemaakt in Nederland en België door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

 

Bovendien zijn deze warmtekussens gevuld met lokaal geteelde tarwe, rechtstreeks van Nederlandse bodem! Dit maakt ze niet alleen maatschappelijk verantwoord, maar ook een duurzame keuze.

 

In eerste instantie bood het merk geen specifieke warmtekussens voor baby’s aan, maar met de introductie van deze babykruik is daar verandering in gekomen. Deze babykruik is bijzonder geschikt voor baby’s, bijvoorbeeld om tegen hun buik te gebruiken tegen darmkrampjes. Naar ons oordeel blijft deze babykruik langer warm dan de KikKep, en dankzij de verantwoorde productie vinden we dit de beste warmtekussenoptie van 2023!

Met Pit! babykruik

Meer in de categorie slapen:

 • Babyfoon

 • Bedhekje

 • Campingbed

 • Co-sleeper

 • Halfhoogslaper

 • Hoogslaper

 • Inbakerdoek

 • Kinderbed

 • Ledikant

 • Ledikantdeken

 • Meegroeibed

 • Peuterbed

 • Slaaptrainer

 • Wieg

 • Wiegdeken

Kijk ook eens bij:

 • Thuis

 • Onderweg

 • Spelen

 • Verzorging

 • Overig

Geraadpleegde bronnen: