De leukste kinderkamer? Kooptips & top 10 2023

kinderkamer

Het kan voorkomen dat jouw kind in de aanvang comfortabel bij jou op de kamer slaapt, bijvoorbeeld in een co-sleeper of ledikant. Toch is het uiteindelijke doel natuurlijk dat hij of zij een eigen kinderkamer krijgt. Het hebben van een eigen kinderkamer is namelijk van groot belang voor een kind. Laten we nu dieper ingaan op dit onderwerp.

 

In de eerste plaats heeft het hebben van een eigen kinderkamer een significant effect op de zelfstandigheid van het kind. Het geeft hen een gevoel van zelfbeschikking en verantwoordelijkheid. Een persoonlijk plekje waar ze kunnen spelen en zich kunnen terugtrekken bevordert hun onafhankelijkheid. Ze kunnen hun kamer naar eigen smaak inrichten met hun favoriete speelgoed, kleuren en decoratie, wat hun creativiteit en individualiteit stimuleert.

 

Bovendien bevordert een eigen kinderkamer een gestructureerde routine en gezonde slaapgewoonten. Het creëert een speciale slaapomgeving, waarin het kind leert dat de kamer dient voor rust en ontspanning. Dit draagt bij aan een beter slaappatroon en algemeen welzijn.

Daarbij fungeert de kinderkamer als een veilige haven, waar het kind zich kan terugtrekken, vooral tijdens momenten van stress of intense emoties. Een eigen ruimte stelt hen in staat om hun gevoelens te verwerken en troost te vinden wanneer dat nodig is.

Samengevat, het bieden van een eigen kinderkamer aan je kind is van essentieel belang voor hun groei en ontwikkeling. Het bevordert zelfstandigheid, creativiteit en emotioneel welzijn, wat een stevig fundament legt voor hun reis naar zelfstandige en zelfverzekerde individuen.

Waarom is een kinderkamer belangrijk?

Het is enorm voordelig om op jonge leeftijd een persoonlijke kinderkamer te hebben. Feitelijk gezien is het raadzaam om je kind zo snel mogelijk een afzonderlijke kamer te bieden, wat bijdraagt aan het leren slapen zonder de aanwezigheid van mama of papa. Ook heeft een kind de neiging om behoefte te hebben aan een specifieke ruimte die hij zelf kan beheren en waar hij zich kan terugtrekken. Binnen deze ruimte kan hij eveneens ontdekken hoe hij zelfstandig kan spelen en zichzelf kan vermaken.

Veilig in een eigen kinderkamer

De mogelijkheid om zich terug te trekken, zoals we eerder bespraken, speelt een cruciale rol in de ontwikkeling. Na een hectische dag, bij gevoelens van verdriet of simpelweg vermoeidheid, is het erg waardevol dat een kind toegang heeft tot een eigen kamer. Deze ruimte, waar het kind zich veilig en geborgen voelt, biedt de gelegenheid om even te ontspannen en tot rust te komen.

Zelfverzekerder door een kinderkamer

Het hebben van een eigen kinderkamer draagt significant bij aan de zelfverzekerdheid van het kind. Bijvoorbeeld, het kind de autonomie geven om te kiezen welke kleur de muren moeten hebben of welke muurstickers er geplakt worden, kan veel voor hen betekenen. Hoewel dit voor ons wellicht een klein detail lijkt, is het voor een kind een belangrijke beslissing die het vermogen om keuzes te maken stimuleert en hen een gevoel van controle geeft. Dit heeft op zijn beurt een gunstige invloed op het zelfvertrouwen van het kind.

Privacy dankzij een eigen kamer

Ook privacy is een ontzettend belangrijke reden om een kinderkamer in huis te hebben. Des te ouder het kind wordt, des te meer behoefte hij heeft aan privacy. Denk hierbij aan zaken zoals omkleden om zichzelf even terugtrekken, maar ook een eigen ruimte waar hij of zij kan spelen met vriendjes en vriendinnetjes zonder dat zij gestoord worden door broertjes, zusjes of ouders.

Hoe creëer je een fijne kinderkamer?

Het is zeker nuttig om jouw kind te betrekken bij het inrichten van hun kinderkamer om zo hun zelfvertrouwen te versterken, maar er zijn enkele aspecten die je in overweging moet nemen.

 

Het is van belang om een serene sfeer in de kamer te cultiveren, iets dat je kunt bewerkstelligen door de vloer en meubels zoveel mogelijk op elkaar af te stemmen. Daarnaast mag een speelgoedkist in de kamer niet ontbreken. Speelgoed is plezierig, maar het is eveneens essentieel dat kinderen leren dat ze zelf de verantwoordelijkheid dragen voor het opruimen ervan. Heeft jouw kind een favoriete tv-serie of boek, waarvan hij speelgoed of knuffels heeft? Wijs dan een speciale plek aan waar deze items kunnen worden tentoongesteld, of kies voor muurstickers die dit thema weerspiegelen.

 

Uiteraard moet de kinderkamer praktisch zijn, maar vergeet niet dat je zelf ook graag jouw kamer precies zo wilt als jij dat wilt, en jouw kind voelt dat net zo.

 

Wil je weten wat je absoluut moet vermijden bij het inrichten van de kinderkamer? Lees dan ons artikel over Petit Chateau op onze blog.

kinderkamer

Leuke inspiratie: Top 10 items voor in de kinderkamer 2023

Door op de links bij de producten te klikken, kun je de items nader bekijken en kopen bij diverse online winkels. Mocht je iets aanschaffen via deze links, dan kunnen wij mogelijk een commissie ontvangen. Dit brengt voor jou uiteraard geen extra kosten met zich mee, maar draagt wel bij aan de ondersteuning van deze website! Meer informatie vind je hier.

10. Grundig Maan plafondlamp

Een essentieel onderdeel van de kinderkamer is uiteraard een plafondlamp. Hoe indrukwekkend is het dat deze Grundig plafondlamp het uiterlijk van de maan heeft? De lamp toont zelfs de volledige maancyclus, variërend van een kleine zichtbare maanfase tot een volle maan.

 

Via een afstandsbediening kun je de lamp op diverse modi instellen. Bijvoorbeeld, je kunt hem zo programmeren dat hij na 30 minuten automatisch uitschakelt.

 

De lamp gebruikt wit licht dat niet te intens is voor jouw kind en een aangename atmosfeer in de kamer creëert. Voeg enkele sterretjes toe aan het plafond en je creëert een betoverende kinderkamer waar jouw kind elke keer opnieuw door gefascineerd zal zijn. Voor wie de rekening betaalt, is het geruststellend om te weten dat de lamp gebruik maakt van LED-verlichting.

Grundig Maan plafondlamp

9. Jooba kinderkapstok met dieren

Kinderkapstokken zijn een noodzakelijk item als er kinderen in huis zijn. Deze kinderkapstok met dieren van Jooba is dan een uitstekende keuze. Bevestig hem op een geschikte hoogte en hang de jasjes aan de staart van een van de dieren. De kinderkapstok is extra robuust en eenvoudig te monteren.

 

Bovendien is het ook een aangenaam object om naar te kijken dankzij het MDF-gefineerd eikenhout. Zorg er wel voor dat je de haakjes boven ooghoogte van de kinderen installeert voor extra veiligheid. Je hoeft niet thuis te zijn voor de levering, want hij past gemakkelijk door de brievenbus.

Jooba kinderkapstok met dieren

8. Frummel groeimeter dieren jungle

Kinderen zijn vaak gefascineerd door hun groei en hoe groot ze al zijn geworden. Echter, als kind heb je nog weinig besef van afmetingen en kan het moeilijk zijn om te bepalen of je daadwerkelijk gegroeid bent. Daarom kan een groeimeter in de kinderkamer een leuk idee zijn. Wanneer ze zien dat ze gegroeid zijn, zullen ze enorm trots zijn!

 

Deze groeimeter van Frummel, met een dierentuin-thema, heeft een lengte van 1,95 meter. Dit betekent dat zelfs papa, mama, opa en oma het kunnen gebruiken. Hoewel de markeringen in hun geval waarschijnlijk alleen maar omlaag zullen gaan…

Frummel groeimeter dieren jungle

7. Ballon wandlamp

Wat symboliseert de onschuld van een kind beter dan een ballon? Met deze ballon wandlamp in de kinderkamer voeg je een vleugje speelsheid toe en creëer je een veilig gevoel voor jouw kind.

 

Daarnaast kan jouw kind de lamp zelf bedienen als dat nodig is, dankzij de schakelaar op het snoer. Dit is vooral handig als jouw kind midden in de nacht wakker wordt en even een lichtje aan wil doen. Jij kunt dan gewoon in bed blijven liggen.

 

Let wel op dat er niet te enthousiast mee omgegaan wordt, omdat een wandlamp vaak gemaakt is van keramiek. En, met zo’n charmante wandlamp aan de muur, zal jouw kleintje na het voorlezen in no-time in slaap vallen.

Ballon wandlamp

6. Walltastic kinderbehang Jungle dieren

Ben je op zoek naar kinderbehang met een dierenthema? Overweeg dan dit kinderbehang van Walltastic met gedurfde jungle-dieren. Olifanten, leeuwen, tijgers, krokodillen, zebra’s en nog veel meer! Met dit behang in de kinderkamer zal jouw kind gefascineerd zijn. Het stimuleert ook leuke, avontuurlijke spelletjes.

 

Het stimuleert de creativiteit en transformeert de kamer meteen in een vrolijke ruimte. Het is gemakkelijk aan te brengen en de kleuren blijven heel lang mooi, dus je hoeft het niet na een paar maanden alweer te verwijderen.

Walltastic kinderbehang Jungle dieren

5. Tapis Petit rond vloerkleed

Is jouw kleintje helemaal in de ban van leeuwen? En zou een zachte vloer een fijne toevoeging zijn? Dan is dit ronde kindervloerkleed van Tapis Petit precies wat je zoekt!

 

Dit dierenvloerkleed heeft een formaat van 100 x 100 cm. Dit kindervloerkleed is van hoge kwaliteit en heeft een hoogpolige textuur, waardoor het heerlijk zacht is onder de voeten.

 

Uiteraard kunnen de kinderen er ook veel plezier aan beleven door er overheen te rollen of broers en zussen ermee te verrassen. Alles bij elkaar genomen, vormt dit de perfecte vloerbedekking als je graag wat warmte, blijheid en avontuur in de slaapkamer wilt toevoegen.

Tapis Petit rond vloerkleed

4. Relaxdays kinderkast dieren

Een kinderkast is een essentieel onderdeel van elke kinderkamer. Het is de plek waar je kind zijn kleding en knuffels kan opbergen, waardoor hij een zekere mate van zelfstandigheid ontwikkelt. De levendige kleuren van deze Relaxdays dierenkinderkast geven de kamer een vrolijke uitstraling.

 

De kast beschikt over vijf vierkante compartimenten en één groter vak met een kledingstang waarop je kind alle noodzakelijke spullen kan opbergen. Zowel jongens als meisjes zullen de vrolijke cartoonafbeeldingen van een ezel, slang, muis, aap en meer waarderen. Zorg er wel voor dat er niet meer dan 8 kilogram in één vak wordt geplaatst.

Relaxdays kinderkast dieren

3. Simpletrade boekenrek

Is jouw kind een echte boekenliefhebber? Overweeg dan eens om een boekenplank aan de muur van de kinderkamer te hangen. Deze boekenplank van Simpletrade beschikt over 4 ruime compartimenten waarin je boeken van allerlei vormen en formaten kunt opbergen. De boeken worden beschermd door een lat, waardoor ze niet gemakkelijk op de grond kunnen vallen.

 

Je kunt de boekenplank ook gebruiken om je favoriete actiefiguren of knuffels op te plaatsen. Leert je kind klok kijken? Dan kun je de klok ook op de bovenste plank plaatsen. Het moderne ontwerp is fris en past in bijna elk interieur.

Simpletrade boekenrek

2. Vipack kinderbureau met opzet

Is jouw kind dol op tekenen, knutselen of begint het tijd te worden voor huiswerk? In dat geval is een kinderbureau een essentieel meubelstuk. Natuurlijk is de keukentafel ook een optie, maar een eigen plekje op hun kamer is zowel handig als het een gevoel van verantwoordelijkheid geeft. Hier kunnen ze zich terugtrekken om bijvoorbeeld huiswerk te maken of in alle rust te lezen zonder dat broertjes of zusjes hen storen.

 

 

Dit kinderbureau van Vipack, compleet met opbouw, is vervaardigd uit wit gelakt MDF en massief grenen, wat een frisse uitstraling geeft en duurzaam is. Het is wel belangrijk om het bureau goed schoon te houden vanwege de witte kleur.

Vipack kinderbureau met opzet

1. Lilli Furniture Emma kinderkledingkast

Mocht je ervoor kiezen om slechts één item uit deze lijst aan te schaffen, zorg er dan voor dat het de Emma kinderkledingkast van Lilli Furniture is. Deze kledingkast, vervaardigd uit MDF in combinatie met massief Europees beukenhout, garandeert je een product van hoge kwaliteit.

 

Bovendien is er voldoende opslagruimte om alle kledingstukken en elk item een eigen plekje te geven. Zelfs het beddengoed kan gemakkelijk worden opgeslagen in de Emma kinderkledingkast. Er is gebruik gemaakt van kindvriendelijke lak, dus het is geen probleem als er tijdens het spelen per ongeluk een stukje afbreekt.