De beste fietskar voor baby of kind? Koopadvies & top 5 2023

fietskar

Voor veel mensen is de fiets de perfecte vorm van vrijheid. Genieten van de buitenlucht, aangedreven door je eigen spierkracht, om verschillende plekken dichtbij en wat verder weg te komen. Wanneer je een baby krijgt, wordt je bewegingsvrijheid vaak wat beperkter en gebruik je meestal een kinderwagen voor de eerste uitstapjes buiten het huis. Als je wat verder wilt reizen, ben je vaak afhankelijk van de auto, maar dat is vaak minder ontspannen en niet iedereen heeft er een. Een fietskar kan dan een geweldig vervoersmiddel zijn voor baby’s, kinderen, en zelfs honden en bagage. We hebben onderzoek gedaan naar fietskarren en delen hier onze bevindingen. Zo kom je alles te weten over fietskarren, hoe je ze het beste kunt gebruiken met een baby of kind, en wat de beste fietskarren van 2023 zijn!

Wat is een fietskar?

De naam zegt het natuurlijk al, een fietskar is een kar voor achter de fiets. Fietskarren worden ook wel fietstrailers genoemd. Vroeger waren dit eenvoudige ijzeren karretjes waar men spullen mee kon vervoeren. Maar tegenwoordig doet de naam fietskar hen tekort, want een moderne fietskar is veel meer dan een simpel karretje. Er zijn nu verschillende typen fietskarren:

  • Fietskar voor baby’s en kinderen
  • Fietskar voor honden
  • Fietskar voor het vervoer van spullen

Een fietskar heeft meestal twee grote wielen en is bevestigd aan de fiets. De bevestiging heeft altijd een draaipunt, zodat je normaal bochten kunt nemen met de fiets.

 

Als we kijken naar fietskarren voor kinderen, dan zijn dit karren met één of twee zitjes. Kinderen kunnen lekker zitten in een kinder fietskar, en de kar heeft altijd een rolkooi voor extra veiligheid. Deze rolkooi zorgt ervoor dat kinderen niet met hun hoofd op de grond terechtkomen als de kar bij een ongeluk omrolt.

 

Fietskarren voor kinderen kunnen volledig worden afgesloten, zodat kinderen droog blijven als het regent en beschermd zijn tegen UV-straling als de zon schijnt.

 

Fietskarren zijn geschikt voor kinderen zodra ze zelfstandig rechtop kunnen zitten. Maar het is vaak ook mogelijk om baby’s in de fietskar te vervoeren in een autostoeltje.

Baby in de fietskar

Als je een baby in een fietskar wilt vervoeren, moet je altijd eerst controleren of dit mogelijk is in jouw fietskar of de fietskar die je overweegt te kopen. Bij de meeste fietstrailers is dit mogelijk, maar soms moet je een speciale bevestigingsset kopen.

 

Als je met je baby gaat fietsen in de fietskar, moet je extra goed op een aantal punten letten. Jonge baby’s zijn namelijk nog erg kwetsbaar, en het kan soms behoorlijk schokkerig zijn in een fietskar.

 

Fietskarren kunnen behoorlijk trillen. Ons advies is daarom, als het budget het toelaat, altijd te kiezen voor een fietskar met vering. Dit zorgt ervoor dat je baby of kindje minder trillingen ervaart en maakt het fietsen zelf ook soepeler en veiliger. Als je een fietskar zonder vering hebt, is een handige tip om wat zware spullen toe te voegen om te voorkomen dat de kar bij een drempel omhoog stuitert.

 

Verder is het belangrijk om de maxi-cosi tegen de rijrichting in vast te maken, met de rug naar jou toe. Dit geldt ook in de auto als je kind jonger is dan één jaar. Dit vermindert de impact van een voorwaartse botsing, aangezien een baby nog te kwetsbaar is om dit zelf op te vangen.

Fietskar en kinderwagen in één

Ouders van vandaag hebben geluk, want de innovatie op het gebied van babyproducten blijft maar groeien. Er zijn nu fietskarren te koop die tegelijkertijd dienst doen als kinderwagen. Deze 2-in-1 fietskarren maken het leven van ouders echt een stuk gemakkelijker.

 

Een dergelijke fietskar heeft een duwbeugel en een klein of groot voorwiel. Je kunt de fietskar (meestal) gemakkelijk loskoppelen van je fiets. Zodra je op je bestemming bent aangekomen, kun je heel eenvoudig verder gaan zonder de fiets en je kinderen comfortabel in de kinderwagenkar vervoeren. Bijvoorbeeld, je kunt met de fiets naar de stad gaan en vervolgens verder gaan met shoppen met de kinderwagen. In onze top 5 hieronder zijn 4 van de 5 fietskarren te gebruiken als kinderwagen!

Koopadvies

Bij het kopen van een fietskar voor baby’s en kinderen zijn er verschillende belangrijke punten waar je op moet letten. Allereerst is het belangrijk om te bepalen of de fietskar geschikt moet zijn voor één of twee kinderen. Sommige fietskarren zijn verkrijgbaar met één of twee zitjes, waarbij een tweezitter handig kan zijn als je naast je kind ook veel spullen wilt vervoeren.

 

Een andere belangrijke vraag is of je de fietskar ook als kinderwagen wilt gebruiken. Dit beïnvloedt ook de keuze van de fietskar, omdat niet alle fietskarren als kinderwagen kunnen worden gebruikt. Sommige fietskarren zijn bijvoorbeeld speciaal ontworpen voor sportieve activiteiten, zoals hardlopen, terwijl andere fietskarren juist meer geschikt zijn voor dagelijks gebruik en boodschappen doen.

 

Daarnaast zijn er nog andere kenmerken waarop fietskarren kunnen verschillen, die de fietskar beter en vaak ook duurder kunnen maken. Zo is de aanwezigheid van vering belangrijk, omdat dit het fietsen comfortabeler en veiliger kan maken. Het maximale draagvermogen van de fietskar is ook van belang, zodat je weet hoe groot en zwaar het kindje en eventuele bagage mogen zijn. Let ook op de regen- en zonbestendigheid van de fietskar, het gemak en de compactheid waarmee je de trailer kunt inklappen en hoe de fietskar aan de fiets moet worden bevestigd. Het gemakkelijk loskoppelen van de fietskar is in de praktijk vaak belangrijker dan je misschien op het eerste gezicht zou denken!

 

Via de links bij de producten kan je de fietskarren verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

 

De top 5 beste kinderfietskarren van 2023

5. Burley Bee

Burley is een gerenommeerd Amerikaans merk dat al sinds 1978 gespecialiseerd is in het maken van fietskarren. Ze bieden verschillende modellen die speciaal zijn ontworpen voor het vervoeren van kinderen, honden of vracht. De Bee is een van hun originele fietskarren en staat bekend als een goed voorbeeld van een kwalitatieve en relatief eenvoudige fietskar.

 

De Bee is lichtgewicht dankzij het volledig aluminium frame en is verkrijgbaar in modellen voor één of twee kinderen. Deze fietskar is speciaal ontworpen om achter de fiets te gebruiken en kan niet worden omgevormd tot een kinderwagen. Het voordeel hiervan is dat hij gemakkelijk te bevestigen is aan de fiets.

 

Hoewel de Burley Bee zelf geen vering heeft, is de stoel ontworpen als een comfortabele ‘hangmat’ die aangenaam veert tijdens het fietsen. Vergeleken met andere modellen in de markt, biedt de Burley Bee behoorlijk wat bagageruimte, waardoor je naast je kind ook spullen kunt vervoeren.

Burley Bee fietskar

4. Thule Coaster XT

Als een gerespecteerd merk op het gebied van outdoor-producten, biedt Thule naast hoogwaardige fietsstoeltjes ook uitstekende fietskarren aan. Ze hebben een breed assortiment dat geschikt is voor zowel stadsgebruik als avontuurlijke tochten. Een opvallende fietstrailer voor zowel in de stad als op het platteland is de Thule Coaster XT.

 

De Thule Coaster XT is een fietskar met twee zitjes die ook als kinderwagen kan worden gebruikt. Dit is erg handig in de praktijk, omdat je de kar eenvoudig los kunt koppelen en het zo kunt omvormen tot een kinderwagen. Op deze manier kun je zonder fiets verder gaan wanneer je jouw bestemming bereikt hebt. Dit is een groot voordeel in vergelijking met de Burley Bee.

 

Daarnaast is de Thule Coaster XT lichtgewicht en biedt het een prettige fietservaring. Het opvouwen van de kar gaat compact, maar is niet extreem eenvoudig. Net als de Burley Bee heeft de Thule fietskar ook voldoende ruimte voor bagage.

Thule Coaster XT

3. Cybex Zeno

Het Duitse merk Cybex staat bekend om hun geweldige kinderwagens en autostoeltjes, maar misschien ben je nog niet bekend met het Cybex Zeno multisport fietskar en kinderwagen concept. De Zeno is een fietskar die speciaal is ontworpen voor sportief gebruik, waardoor het alleen geschikt is voor zeer sportieve ouders!

 

De Zeno kan op vier verschillende manieren worden gebruikt: als fietskar, als runner kinderwagen, als handsfree jogger en zelfs tijdens het langlaufen. Het lange, smalle ontwerp en het grote voorwiel maken hem geschikt voor hogere snelheden. Echter, hierdoor is hij minder wendbaar en dus minder geschikt voor dagelijkse activiteiten zoals boodschappen doen.

 

De Cybex Zeno is echt bedoeld om te gebruiken tijdens het sporten – op de fiets, tijdens het hardlopen, skaten, enzovoort. Je kunt zelfs de hoogte aanpassen om het zwaartepunt te optimaliseren tijdens verschillende sportieve activiteiten.

cybex zeno

2. Bobike Trailer

Bobike, een Nederlands merk dat al sinds 1978 fietsstoeltjes produceert, heeft dit jaar de Bobike Trailer geïntroduceerd, hun allereerste fietskar. Wat leuk is aan dit merk is dat hun producten in Nederland worden ontworpen en dicht bij huis in Europa worden geproduceerd.

 

De Bobike Trailer is een stevige, premium fietskar geschikt voor twee kinderen. Het is een 2-in-1 fietskar, wat betekent dat je hem ook als kinderwagen kunt gebruiken. De duwstang is eenvoudig in positie te schuiven, gemakkelijker dan bij de Thule Coaster XT. Hij heeft een eenvoudig voorwieltje, wat hem geschikt maakt voor gebruik in de stad en in winkels, maar minder geschikt als kinderwagen op ruiger terrein.

 

Het ontwerp van de Bobike, met zijn transparante waterdichte buitenkant, maakt hem ideaal voor gebruik tijdens regenachtige dagen. De bagageruimte is weliswaar wat kleiner dan bij bijvoorbeeld de Burley, maar er is wel een speciale ruimte voor bagage. Wat ook fijn is, is de ingebouwde vering die zorgt voor extra comfort tijdens het fietsen.

Bobike Trailer

1. Croozer Vaaya

Als je op zoek bent naar het beste van het beste onder de fietskarren, dan kom je al snel uit bij het Duitse merk Croozer, dat volledig gespecialiseerd is in fietskarren, met trailers voor kinderen, honden en spullen. De Croozer Vaaya is hun topmodel dat eruit springt als je op zoek bent naar een hoogwaardige fietskar en kinderwagen in één.

 

Croozer onderscheidt zich door slim design en premium kwaliteit, waarbij ze 10 jaar garantie bieden op het frame. De Vaaya is beschikbaar als één- of tweezitter en de zitjes zijn zeer comfortabel dankzij het ademende Climatex materiaal. Het echte comfort komt echter van het unieke Croozer Airpad vering systeem. Dit zorgt niet alleen voor een comfortabele zit voor de kinderen, maar maakt ook het fietsen zelf soepeler en veiliger.

 

Het grootste nadeel is de prijs van €1150, en het is de vraag of deze hoge prijs gerechtvaardigd is ten opzichte van andere fietskarren op de markt. Desondanks biedt de Vaaya een uitstekende gebruikservaring als kinderwagen, met handige eigenschappen zoals eenvoudig loskoppelen, een korte draaicirkel en sensor-geactiveerde verlichting.

Croozer Vaaya

Kijk ook eens bij:

  • Thuis

  • Spelen

  • Slapen

  • Verzorging

  • Overig

Geraadpleegde bronnen: