​De beste tweeling duo kinderwagen? Koopadvies & top 10 2023

duo-kinderwagen-tweeling

Een kinderwagen voor twee is een praktische oplossing als je in verwachting bent van een tweeling, of als er binnenkort een nieuwe broer of zus aankomt. Met een tweepersoons kinderwagen kun je beide kinderen veilig en comfortabel vervoeren in één enkele kinderwagen. Gelukkig hoef je je geen zorgen te maken over het jongleren met twee aparte kinderwagens. Gelukkig zijn er talloze uitstekende dubbele kinderwagenopties beschikbaar. Maar, waar moet je op letten bij het kopen? Welke informatie is handig om te weten en hoe kies je de juiste tweelingwagen? We hebben nuttige gidsen samengesteld om je te helpen. Samen met onze beoordelingen van de beste dubbele kinderwagens, zul je zeker je favoriete keuze vinden!

Verschillende soorten duo kinderwagens

Net zoals bij enkele (mono) kinderwagens, zijn er ook diverse varianten beschikbaar bij duo kinderwagens. Allereerst is er variatie in de benaming, aangezien deze nogal kan verschillen. Er zijn verschillende manieren waarop duo kinderwagens worden aangeduid:

 

– Duo kinderwagens
– Duo wagens
– Tweeling kinderwagens
– Dubbele kinderwagens
– Duo wandelwagens
– Tweeling wandelwagens
– Of met de ‘modelnaam’ gevolgd door ‘duo’

 

Een tweeling kinderwagen is specifiek ontworpen voor tweelingen. Toch kun je eigenlijk alle tweeling kinderwagens gewoon als duo kinderwagens gebruiken, omdat je de zitjes afzonderlijk kunt omvormen tot wiegjes.

Naast de benaming is het belangrijkste onderscheid te vinden in het ontwerp. Het voornaamste verschil zit namelijk in de plaatsing van de zitjes van de kinderwagen, of deze nu naast elkaar of achter elkaar zijn geplaatst.

Duo kinderwagen met zitjes achter elkaar

Dubbele kinderwagens met zitjes, wiegjes of autostoeltjes die achter elkaar zijn geplaatst, zijn de meest voorkomende variant. Dit heeft te maken met het feit dat de kinderwagen dan net zo smal blijft als een enkele (mono) kinderwagen. Dit zorgt voor meer gemak bij het manoeuvreren op drukke plekken, aangezien je gemakkelijker obstakels kunt ontwijken dan bij een tweeling kinderwagen waarbij de zitjes naast elkaar zijn geplaatst.

 

Een mogelijke keerzijde van een dubbele kinderwagen met achter elkaar geplaatste zitjes is echter vaak een grotere draaicirkel. Meestal zijn deze dubbele kinderwagens iets langer. Hoewel ze gemakkelijker obstakels kunnen vermijden, kan het draaien soms wat lastiger zijn.

 

Er bestaan duo wagens die net zo compact zijn als een reguliere enkele kinderwagen. Deze kunnen meestal ook als enkele kinderwagen worden gebruikt. Dit is handig, maar ze zijn vaak wel iets langer.

 

Een ander mogelijke nadeel van een dubbele kinderwagen met achter elkaar geplaatste zitjes, is dat het zicht op de kinderen beperkter kan zijn. Omdat de kinderen achter elkaar zitten, kan het zicht op één van de twee kinderen soms minder goed zijn. Gelukkig zijn er vaak slimme oplossingen bedacht om de zitjes zo te positioneren dat je een goed of beter zicht hebt op beide kinderen.

Duo kinderwagen met zitjes naast elkaar

Je komt het minder frequent tegen, maar er zijn ook tweeling kinderwagens waarbij de zitjes naast elkaar zijn geplaatst. Deze variant is breder, maar compenseert dit met een kortere lengte.

 

Een duo kinderwagen met naast elkaar geplaatste zitjes biedt twee aanzienlijke voordelen. Allereerst is de draaicirkel korter, waardoor je gemakkelijker kunt manoeuvreren. Echter, vanwege de bredere omvang kan dit wel uitdagender zijn in drukke of smalle omgevingen. Het tweede grote voordeel is het zicht dat je hebt op beide kindjes. Dit komt eigenlijk overeen met het zicht dat je hebt bij een reguliere enkele kinderwagen.

Mono & Duo kinderwagen in één

Om de nadelen van grote, soms logge en onhandige dubbele kinderwagens te minimaliseren, spannen fabrikanten zich in om ze zo compact mogelijk te maken. Ze zijn er zelfs in geslaagd om reguliere enkele kinderwagens te transformeren tot dubbele kinderwagens.

 

Misschien valt het je op dat onze top 3 van de tien beste duo wagens volledig bestaat uit mono- of enkele kinderwagens die je kunt omvormen tot een duo kinderwagen.

 

Dit heeft naast de compactheid als voordeel dat je ze ook goed kunt gebruiken wanneer je slechts één kindje hoeft te vervoeren. Dit zijn uitstekende opties als je al een kindje hebt en binnenkort een tweede verwacht. Of, natuurlijk, als je dit van plan bent. Het kan verstandig zijn om met zo’n kinderwagen op toekomstige behoeften voorbereid te zijn.

 

Het belangrijkste nadeel van deze mono & duo kinderwagens is echter dat ze over het algemeen wat duurder zijn. Vaak moet je het tweede zitje en wiegje apart aanschaffen.

Koopadvies

Waar moet je op letten bij de aankoop van een duo kinderwagen? Uiteraard gelden alle eigenschappen die ook van toepassing zijn op een ‘gewone’ kinderwagen, waarvan de volgende de belangrijkste zijn, naast natuurlijk de prijs:

 

– Mobiliteit
– Gebruiksgemak
– Rijeigenschappen
– Opbergruimte
– Comfort

 

Het grote verschil is echter dat al deze eigenschappen nog belangrijker zijn bij een duowagen, omdat ze op elk punt moeilijker of nog crucialer kunnen zijn dan bij een enkele kinderwagen. Duowagens zijn vaak groter, zwaarder en minder compact inklapbaar, waardoor de mobiliteit beperkter is. Het gebruiksgemak is nog essentiëler, gezien de uitdagingen van het vervoeren van twee kinderen. De rijeigenschappen worden aanzienlijk beïnvloed door de lengte, breedte en het extra gewicht van een tweede kindje. De opbergruimte wordt deels ingenomen door het extra zitje… Het comfort kan vergelijkbaar zijn, maar voor jou misschien wel extra belangrijk gezien de uitdagingen van twee kleintjes.

 

In onze beoordelingen hebben we rekening gehouden met bovengenoemde eigenschappen en deze getest op dubbele kinderwagens. Dit heeft geleid tot onze top 10 duo kinderwagens van 2023, die je hieronder kunt bekijken.

 

Via de links bij de producten kan je de duo kinderwagens verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

 

 

De top 10 beste duo kinderwagens van 2023

10. Chipolino Smart Duo

De Chipolino Smart is een authentieke tweeling kinderwagen, met zij-aan-zij geplaatste zitjes. Hierdoor is hij breder dan een gewone kinderwagen, maar heeft hij een vergelijkbare lengte.

 

Dankzij de zij-aan-zij geplaatste zitjes heb je goed zicht op beide kindjes. Beide zitjes kunnen vrij eenvoudig worden omgevormd tot reiswiegjes. Zelfs als je geen tweeling hebt, kun je de Smart duo goed gebruiken voor twee kindjes van verschillende leeftijden door een zitje en een reiswiegje te gebruiken.

 

De kinderwagen rijdt prima, al vergt de breedte wel wat aanpassing. Het pluspunt is dat je niet één, maar twee ruime boodschappenmanden tot je beschikking hebt.

 

Vooral wat betreft gebruiksgemak heeft de Chipolino Smart Duo ons positief verrast. Hij kan namelijk moeiteloos worden ingeklapt met slechts één hand. Eenmaal opgevouwen is hij verrassend compact. Bovendien kun je je benodigdheden voor onderweg handig meenemen in de bijgeleverde luiertas.

Chipolino Smart Duo

9. X Adventure X-line Duo

De X-Adventure X-Line is een veelzijdige duowagen met zitjes achter elkaar geplaatst. Het is vooral een zeer praktische keuze, met tal van mogelijkheden om de kinderwagen aan jouw behoeften aan te passen.

 

Beide zitjes kunnen worden omgevormd tot reiswiegjes. Hierdoor kun je de X-Line zowel gebruiken als een echte tweeling kinderwagen als een duo kinderwagen. Als je op zoek bent naar een complete en direct bruikbare oplossing, zijn er ook speciale autostoeltjes beschikbaar.

 

De kinderwagen is gebruiksvriendelijk, zeker gezien zijn prijsklasse. De duwstang is in hoogte verstelbaar, wat erg handig is, vooral als jij of je partner wat langer zijn. Hierdoor loop je niet het risico constant op de rem te staan en geïrriteerd te raken.

Vanwege zijn lengte kan het even wennen zijn om soepel met de X-Line te rijden. Het vergt wat tijd om aan de duowagen te wennen. Een handige tip is om het zwaardere kindje onderaan te plaatsen voor een betere balans.

X Adventure X-line Duo

8. Joie Evalite Duo

De Joie Evalite is een moderne duowagen met de uitstraling en het gebruiksgemak van een lichtgewicht model, maar dan met een aantrekkelijk prijskaartje.

 

In vergelijking met de vorige twee modellen is de Evalite aanzienlijk lichter en compacter. Met slechts 11 kilogram is hij zelfs de meest lichtgewicht optie in zijn categorie, en zelfs lichter dan veel enkele kinderwagens!

 

De Evalite is een handige duowagen voor dagelijks gebruik. Het inklappen gaat soepel en gemakkelijk (met beide handen), zelfs met de stoeltjes in positie. Dit resulteert in een compact pakket dat zelfstandig rechtop blijft staan.

 

Het lichtgewicht design betekent wel dat je op sommige aspecten iets aan comfort moet inleveren. Bijvoorbeeld, het zitje kan niet worden omgebouwd tot een volledige reiswieg, maar je kunt wel de rugleuning volledig plat leggen. Hierdoor creëer je een prima slaapplekje, dat je indien nodig met een babynestje kunt verrijken voor extra comfort als reiswieg.

Joie Evalite Duo

7. Maxi-Cosi Dana for 2​

De Maxi-Cosi Dana for 2 is een praktische duo buggy die uitstekend samenwerkt met Maxi-Cosi autostoeltjes, wat hem bijzonder handig maakt voor gebruik in combinatie met autoritten.

 

Deze duowagen heeft zij-aan-zij geplaatste zitjes, wat hem iets breder maakt. Desondanks is hij smal genoeg om door de meeste standaard deuropeningen te passen, waarvoor een minimale breedte van 79 centimeter vereist is. Deze compactheid zorgt voor moeiteloos sturen, waardoor je gemakkelijk kunt manoeuvreren.

 

Het inklappen van de Maxi-Cosi Dana for 2 is net zo eenvoudig als bij een paraplubuggy, waardoor hij probleemloos in de meeste kofferbakken past.

 

Een mogelijke beperking van deze kinderwagen is echter dat de zitjes niet kunnen worden omgevormd tot een reiswiegje. Wel kunnen ze volledig in ligpositie worden aangepast. Hierdoor kan het zijn dat je de Dana for 2 eerder als een buggy dan als een volwaardige kinderwagen beschouwt. Niettemin presteert hij uitstekend als kinderwagen in combinatie met Maxi-Cosi autostoeltjes, waardoor je wellicht geen afzonderlijke reiswieg meer nodig hebt.

Maxi-Cosi Dana for 2​

6. Baninni Luiz Duo

De Baninni Luiz is een aantrekkelijke en stevige duo wandelwagen, met als een van zijn grootste pluspunten de veelzijdigheid om hem ook als enkele kinderwagen te gebruiken. Door één zitje in het midden te plaatsen, transformeert hij handig naar een normale enkele kinderwagen, zelfs met zijn compacte afmetingen.

 

De Luiz duo wagen biedt veel flexibiliteit in gebruik, zodat je hem moeiteloos aan je behoeften kunt aanpassen. Het zitje is comfortabel en verstelbaar in meerdere posities voor een optimale zithouding. Als je een jonge baby hebt, kan het zitje eenvoudig worden omgebouwd tot een reiswieg. Dit elimineert de noodzaak voor een aparte wieg die je naderhand weer moet opbergen.

 

Gebruikers ervaren de Baninni Luiz als zeer prettig in de praktijk. Hij is licht van gewicht en verrassend compact. Het aanpassen van de wagen is intuïtief en vereist weinig inspanning. Bovendien zijn de rijprestaties van groot belang: ondanks de achter elkaar geplaatste zitjes blijft hij compact en manoeuvreert hij soepel door bochten.

Baninni Luiz Duo

5. Hauck Duett 2

De Hauck Duett 2 is momenteel een van de meest geliefde duo- of tweelingkinderwagens in Nederland. En waarom? Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: de prijs-kwaliteitverhouding.

 

Het ontwerp van de Duett 2 is opvallend. Het voorste zitje kan gebruikt worden als stoel of omgevormd worden tot een reiswieg. Het achterste zitje is laag geplaatst en fungeert alleen als stoel. Hierdoor is hij geschikt voor tweelingen die al zelfstandig rechtop kunnen zitten. We raden hem vooral aan als duowagen, waarbij het oudere kindje achterin kan zitten en de pasgeborene voorin in de reiswieg.

 

Dankzij de lage positie van het achterste zitje is het gewicht van de kinderwagen uitstekend verdeeld. Hierdoor biedt hij een prettige rijervaring met een laag zwaartepunt. De duwstang is in hoogte verstelbaar en je kunt hem vrij gemakkelijk met één hand voortduwen.

 

Bovendien biedt hij de betrouwbare basis kwaliteit die je mag verwachten van het Duitse merk Hauck. Ook handig is dat het voorste zitje omkeerbaar is.

Hauck Duett 2 ​

4. Joovy Qool

De Joovy Qool is een hoogwaardige kinderwagen die zowel als enkele kinderwagen als een duowagen kan dienen. In de basis koop je hem als een enkele kinderwagen en kun je deze vervolgens uitbreiden met een apart verkrijgbare reiswieg en autostoel, waardoor je hem op wel 16 verschillende manieren kunt gebruiken.

 

Dit maakt de Joovy bijzonder geschikt voor ouders die zich goed willen voorbereiden op de toekomst. Als enkele kinderwagen presteert hij al uitstekend, maar hij is specifiek ontworpen om ook als comfortabele, praktische en stijlvolle duowagen te fungeren. Het is als het ware een instapmodel binnen het premium segment van kinderwagens.

 

Ouders die de Joovy Qool gebruiken zijn erg enthousiast over de ervaring. De wagen rijdt zeer soepel en licht, en hij is uiterst gebruiksvriendelijk in het dagelijkse leven. Bovendien is hij uitgerust met robuuste all-terrain wielen die tegen een stootje kunnen.

Een opvallend en uniek kenmerk is de “bench seat”, een apart verkrijgbaar bankje dat als een soort verborgen zitje achterop de kinderwagen fungeert. Hier kan een derde, ouder kind comfortabel plaatsnemen terwijl je onderweg bent.

Joovy Qool

3. Quinny Hubb mono & duo

De Quinny Hubb is een uitstekend voorbeeld van een hoogwaardige enkelvoudige kinderwagen die tevens naadloos dienst kan doen als een duowandelwagen. Het is dan ook geen toeval dat deze wagen op de tweede plaats staat in onze ranglijst van kinderwagens.

 

Om de Quinny Hubb in zijn enkelvoudige vorm om te zetten naar een duowagen, schaf je eenvoudig een aparte reiswieg, zitje of een Maxi-Cosi autostoeltje aan. Deze kinderwagen is duidelijk een premium model, vervaardigd uit hoogwaardige materialen en voorzien van een doordacht ontwerp.

 

Hij is uitstekend geschikt voor stadsgebruik. De ruime XXL boodschappenmand is bijzonder groot en gemakkelijk toegankelijk. Gecombineerd met de in hoogte verstelbare duwstang en comfortabele banden met vering kun je moeiteloos manoeuvreren over allerlei soorten terreinen. Zelfs het trotseren van stoepjes vormt geen enkel probleem.

 

Het enige minpuntje is dat je de Quinny Hubb Duo Seat (het tweede zitje) of de Quinny Hux (reiswieg voor o.a. de Hubb) nog afzonderlijk moet aanschaffen.

 

Een ander interessant en uniek aspect (vergelijkbaar met het derde zitje van de Joovy Qool) is het “Hop on boardje”. Dit plankje, vervaardigd van bamboe, biedt ruimte aan een peuter wanneer je alleen het voorste zitje gebruikt voor een jonger kind.

Quinny Hubb mono & duo

2. Nuna demi grow Mono & Duo

Nuna staat altijd garant voor een prachtig merk met unieke en hoogwaardige babyproducten. Hun producten kunnen zeker wedijveren met de kwaliteit van Bugaboo, zoals blijkt uit hun samenwerking in de vorm van de Turtle by Nuna autostoel.

 

Deze kinderwagen is werkelijk een investering in de toekomst. In zijn enkelvoudige vorm biedt hij al veel gemak, en zelfs als duowagen blijft hij bijna even compact als wanneer je hem enkelvoudig gebruikt. Om hem als duowagen te gebruiken, schaf je gewoon een afzonderlijke reiswieg of zitje aan.

 

Het extra zitje bevindt zich opmerkelijk laag bij de grond, praktisch in de bagagemand. Dit resulteert in een opvallend soepele wegligging. Echter, een nadeel hiervan is dat het kindje in dit zitje zijn beentjes niet naar beneden kan strekken. Dit betekent dat het kindje eigenlijk altijd in een ontspannen loungeshouding zit.

 

Bovendien is deze wagen zonder twijfel een premium kinderwagen: vervaardigd uit uitzonderlijk mooie materialen, doordacht ontworpen systemen, comfortabel om mee te rijden en aangenaam in dagelijks gebruik.

Nuna demi grow Mono & Duo

1. Bugaboo Donkey 5

De Bugaboo Donkey 5 duo lijkt op het eerste gezicht wat eigenaardig. Het babywiegje is asymmetrisch geplaatst met daarnaast nog een ruime boodschappenmand – niet het typische beeld dat je verwacht bij een kinderwagen. Toch is juist dit wat hem zo intrigerend maakt! Dit is alweer de vijfde versie (2022) van dit geliefde model.

 

De Donkey 5 duo vervult zijn naam eer aan en gedraagt zich als een echte lastdier. Met overvloedige opbergruimte onder en naast de wieg. Als je “slechts” één baby hebt, is de extra opbergruimte misschien niet direct noodzakelijk, tenzij je graag voorbereid bent op de toekomst.

 

Stel je voor dat je al een kind hebt en nu een pasgeboren baby verwelkomt. Dan kan je de Bugaboo Donkey 3 met een slim en vernuftig systeem in de breedte uitbreiden! Met enkele eenvoudige handelingen wordt de Donkey 5 breed genoeg voor een extra babywieg of een kinderzitje. Let wel op, in het basismodel mono-model is het tweede zitje niet inbegrepen.

 

Bovendien heeft hij een opmerkelijk kleine draaicirkel en comfortabele foambanden. Bugaboo’s staan bekend om hun soepele en comfortabele rijervaring waarin baby’s heerlijk kunnen dutten – dit geldt ook voor de Donkey 5. Hij manoeuvreert moeiteloos met één hand. Echter, gezien de bijbehorende hogere prijs is deze wagen helaas niet voor iedereen betaalbaar.