De beste baby draagdoek? Koopadvies & top 5 2023

baby draagdoek

Het gebruik van een draagdoek is een prachtige en liefdevolle manier om je pasgeboren baby dichtbij te dragen. Door hem op een speciale manier vast te knopen, kun je je baby op je buik of rug dragen, met niet veel meer dan een eenvoudige doek. Voor velen is dit een prettige aanvulling of zelfs een alternatief voor een draagzak. Hier op deze pagina kun je alles erover ontdekken, zoals hoe je de doek moet knopen en waarom het zo fijn is voor een baby in vergelijking met een draagzak. Daarna kun je gemakkelijk jouw favoriete draagdoek uit onze top 10 beste draagdoeken van 2023 kiezen!

Wat is een draagdoek?

Een draagdoek is een handig hulpmiddel om je baby of jong kind dichtbij je te dragen. Zoals de naam al aangeeft, bestaat het doek uit eenvoudige materialen. Het is echter op een speciale manier ontworpen, zodat je de baby ergonomisch kunt dragen en het doek zelf op een bijzondere manier kunt knopen. Meestal wordt een baby op de buik gedragen met een draagdoek, maar je kunt ze ook vaak gebruiken om een kind op je rug of heup te dragen, wat respectievelijk bekend staat als een rugdrager of heupdrager.

 

Soms wordt een draagdoek ook wel een Slendang genoemd, maar deze benaming komt niet zo vaak voor. Het woord Slendang komt uit het Maleis en wordt in Indonesië ook gebruikt als kledingstuk, naast de betekenis van draagdoek.

Een stukje geschiedenis

Wanneer je op zoek bent naar een manier om je baby te dragen, rijst vaak de vraag of je beter een draagzak of een draagdoek kunt kopen. Het antwoord is eigenlijk vrij eenvoudig: een draagzak is de doorontwikkelde versie van een draagdoek. Waar een draagdoek uit een eenvoudige doek bestaat die je zelf moet knopen, heeft een draagzak een speciaal ontworpen zak met handige gespen en systemen om de draagzak perfect aan te passen aan jouw lichaam en dat van je baby. Op deze pagina kun je alles lezen over draagzakken.

 

Dit maakt een draagzak ook wat toegankelijker dan een draagdoek. Het knopen van een draagdoek vergt iets meer toewijding om onder de knie te krijgen. Maar zodra je het eenmaal onder de knie hebt, zul je verbaasd zijn over hoe gemakkelijk het eigenlijk is.

 

Veel ouders kiezen bewust voor een draagdoek in plaats van een draagzak. De eenvoud van de doek en het knopen zorgen voor een goede ergonomische positie voor het kind (als je het goed doet). Dit maakt het dragen ook liefdevol en charmant. Er is bijna een soort subcultuur ontstaan van ouders (meestal moeders) die hun kindje met een draagdoek dragen.

Hoe knoop je een draagdoek?

Voor- en nadelen

 • Een draagdoek biedt veel vrijheid en comfort voor jou als ouder: Net zoals bij een draagzak, zorgt een draagdoek ervoor dat het dragen van je baby minder inspannend is. Hoewel je het gewicht nog steeds voelt, maakt het gebruik van je hele lichaam het dragen veel minder vermoeiend. Bovendien heb je beide handen vrij, waardoor je dagelijkse klusjes in en rondom het huis kunt doen, zoals koken, opruimen, stofzuigen, of jezelf opmaken. Op deze manier kun je ongestoord bezig zijn terwijl jouw kindje veilig en dichtbij je is.

 

 • Een draagdoek creëert een gevoel van geborgenheid: Dit geldt eveneens voor een draagzak. Voor de baby voelen de bewegingen heel vertrouwd, omdat hij dezelfde bewegingen en geluiden ervaart als in de baarmoeder: de hartslag, het darmgerommel, en de stemmen van het gezin. Dit draagt bij aan het opbouwen van een hechte band en bevordert een gezond vertrouwen in de wereld en zichzelf. Een sterke basis wordt hiermee gelegd voor latere ontwikkeling.

 

 • Een draagdoek heeft positieve effecten op de ontwikkeling van de baby: Intiem contact is van groot belang voor de ontwikkeling van het babybrein. De afgifte van stresshormonen wordt geremd en de afgifte van kalmerende hormonen wordt juist gestimuleerd. Ook reguleren de hartslag, ademhaling en temperatuur beter in het bijzijn van de ouder. Interessant om te weten is dat baby’s die regelmatig worden gedragen door hun ouders minder huilen dan baby’s die niet worden gedragen. Een baby huilt als hij honger heeft, moe is, pijn heeft of zich alleen voelt. Een baby die in een draagdoek wordt gedragen door de ouder heeft hier veel minder last van omdat mama of papa altijd dichtbij is.

 

 • Echter, een draagzak is praktischer dan een draagdoek: Het grootste nadeel van een draagdoek is dat een draagzak eenvoudiger is. Het vergt inderdaad wat meer toewijding om een draagdoek veilig en ergonomisch vast te knopen. Eenmaal geleerd, wordt het gemakkelijker, maar het kost meer tijd dan het gebruik van een draagzak. Het is ook belangrijk om te overwegen hoe jouw partner tegenover een draagdoek staat, aangezien het wisselen tussen dragers ook meer tijd kost en jouw partner het leuk moet vinden om een draagdoek te gebruiken.

Verschillende soorten draagdoeken

Hoewel een draagdoek op zichzelf een eenvoudige doek is, heeft de ontwikkeling ervan zeker niet stilgestaan. Tegenwoordig zijn er verschillende varianten verkrijgbaar:

 

 • Geweven draagdoek: Een geweven draagdoek is de basisvariant. Het is steviger en minder elastisch dan een rekbare draagdoek. Je knoopt hem in een enkele laag en met minder stappen, maar dit kan als lastiger worden ervaren door de stugheid van de doek. Een geweven draagdoek is geschikt voor buik-, rug- en heupdragen en kan meer gewicht dragen, vanaf de geboorte tot aan wat jij lichamelijk aankan.

 

 • Rekbare draagdoek:
  Een rekbare draagdoek is meestal gemaakt van Tricot stof met elastiek erin verwerkt. Hij is langer dan een geweven draagdoek en wordt in meerdere lagen geknoopt. Het knopen verschilt van een geweven doek doordat je hem om je lichaam knoopt voordat je je baby plaatst. Dit maakt het wat makkelijker en je kunt je baby eruit halen zonder de doek los te knopen. Een rekbare draagdoek is alleen geschikt voor buikdragen en geschikt vanaf de geboorte tot ongeveer 7 kilogram.

 

 • Ringsling:
  Een ringsling is een draagdoek die je met ringen vastmaakt over één schouder. Ze zijn gemaakt van geweven stof, geschikt voor de zomer. Hij wordt voornamelijk als heupdrager gebruikt maar sommige modellen zijn ook geschikt als rug- of buikdrager. De ringen zorgen voor een sluitingsmechanisme waarmee je de lengte kunt regelen zonder zelf knopen te leggen. Een ringsling is bruikbaar vanaf de geboorte tot jouw draagbare gewicht.

 

 • Mei Tai:
  Een Mei Tai is een combinatie tussen een draagdoek en een draagzak. De stof is voorgevormd zoals bij een draagzak, maar je moet hem wel zelf vastknopen zoals bij een draagdoek. Het knopen van een Mei Tai is gemakkelijk, want de stof rondom de heup en de baby is al voorgevormd. Een Mei Tai is geschikt voor buik-, heup- en rugdragen en kan zowel newborns als zwaardere baby’s dragen, afhankelijk van het model en jouw rugsterkte.

Koopadvies

Het kan begrijpelijk lastig zijn om de juiste draagdoek te kiezen, vooral als je nieuw bent in de wereld van draagdoeken. Gelukkig kunnen wij je hierbij helpen!

 

Voor pasgeboren baby’s raden we aan om te beginnen met een rekbare draagdoek. Deze sluit goed aan op het lichaam van een kleine baby en is gemakkelijker te knopen vanwege de dunne stof.

 

Als jouw kindje wat groter is, ongeveer 10+ kilogram, is het beter om te kiezen voor een geweven doek, zelfs als je een beginner bent. Deze doeken rekken niet uit en kunnen het gewicht van een peuter goed dragen. Hoewel ze wat lastiger te knopen zijn in het begin, wordt de stof na gebruik en wassen vanzelf soepeler.

 

Een ringsling vinden we ook erg leuk, maar vooral als aanvulling op een draagdoek of -zak. Het dragen op de heup is handig voor korte stukjes, maar minder geschikt voor langere avonturen.

 

Een Mei Tai is iets bijzonders en het is persoonlijk of je dit leuk vindt of niet. Ze werken goed en zien er leuk uit, maar persoonlijk geven wij de voorkeur aan een draagzak.

 

Hieronder vind je onze top 5 beoordelingen per type draagdoek, dus voor rekbare draagdoeken, geweven draagdoeken en ringslings. We hebben ze uitgebreid getest zodat je hopelijk gemakkelijker de draagdoek vindt die bij jou en jouw kindje past.

 

Via de links bij de producten kun je de draagdoeken verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, ontvangen wij mogelijk een commissie, wat bijdraagt aan het voortbestaan van deze site. Dit kost jou natuurlijk niets extra. Meer informatie vind je via de links.

De top 5 beste rekbare draagdoeken van 2023

5. Pure Baby Love Tricot

Ben je niet op zoek naar een trendy draagdoek en wil je gewoon iets eenvoudigs dat zijn werk goed doet? Dan is de Tricot draagdoek wellicht perfect voor jou. Deze draagdoek is gemaakt van super zacht en rekbaar materiaal, wat zowel voor jou als voor je kindje erg comfortabel is. Het rekbaar materiaal maakt het mogelijk om de draagdoek eerst om je lichaam te knopen voordat je je kindje erin plaatst.

 

De draagdoek is gemaakt van 100% katoen in gebreide tricot en heeft een lengte van 5 meter, waardoor hij geschikt is voor ouders van alle formaten. Houd er echter rekening mee dat hij zeer rekbaar is, wat ideaal is voor jonge baby’s, maar betekent dat hij slechts geschikt is tot je kindje ongeveer één jaar oud is.

Pure Baby Love Tricot

4. Bam&Boe

Wanneer een draagdoek afkomstig is van Bam&Boe, kun je er zeker van zijn dat deze gemaakt is van bamboe. En dat is inderdaad het geval! De draagdoek bestaat voor 95% uit bamboe en 5% spandex, waardoor je kunt genieten van de ideale stretch en stevigheid. Hierdoor is de draagdoek geschikt voor vrijwel elk kindje, vanaf de geboorte. Bovendien voelt hij lekker warm en comfortabel aan. Een klein minpuntje is dat de kleur van de stof iets lichter kan worden na het wassen.

 

Afhankelijk van de taille van de ouders kan de draagdoek één of twee keer omgewikkeld worden. Daarnaast is de draagdoek hypoallergeen, anti-allergisch en biedt hij bescherming tegen UV-straling, waardoor jouw kindje op een veilige en comfortabele manier de wereld kan ontdekken.

Bam&Boe

3. Baby Garden

Als je op zoek bent naar draagcomfort, flexibiliteit en een lange levensduur, is de Baby Garden draagdoek wellicht de juiste keuze voor jou. Deze draagdoek is gemaakt van 95% zacht maar stevig katoen en 5% elastaan. Hierdoor behoudt de draagdoek goed zijn vorm, zodat je er lang van kunt genieten. Bovendien is het ook nog eens de meest betaalbare rekbare draagdoek in deze top 5, wat verklaart waarom hij zo populair is.

 

De draagdoek sluit perfect aan op de lichaamspositie van het kindje, zelfs wanneer hij wat ouder is. Jouw kindje kan erin gedragen worden totdat hij ongeveer 18 kilogram weegt, wat behoorlijk veel is voor een rekbare doek! Bij aanschaf krijg je ook nog eens een gratis slabbetje cadeau, een geïllustreerde gebruiksaanwijzing en een handige opbergzak.

Baby Garden draagdoek grijs

2. Bykay Stretchy Wrap de luxe

De nummer twee in onze lijst is de Stretchy Wrap de luxe draagdoek van ByKay. ByKay draagproducten zijn zeer geliefd in ons land, en deze draagdoek is een waardevolle aanvulling op hun assortiment. Dankzij het heerlijk stretchy materiaal sluit de draagdoek perfect aan op de ideale lichaamspositie van zowel de drager als het kind, wat hem ideaal maakt voor pasgeboren baby’s.

 

Met deze draagdoek kun je jouw kleintje comfortabel op de buik en heup dragen, terwijl je zelf nog vrij kunt bewegen. Let erop dat hij verkrijgbaar is in twee maten: medium (4,6 m) en large (5,5 m), afhankelijk van jouw maat. Hij is geschikt voor gebruik vanaf de geboorte tot een gewicht van 18 kilogram. Wat we ook waarderen is dat de stof van deze draagdoek uitstekend in vorm blijft, zelfs na herhaaldelijk wassen.

Bykay Stretchy Wrap de luxe

1. Babylonia Tricot-Slen Organic

Er kan uiteindelijk maar één de beste zijn, en wat ons betreft is dat de Tricot organic draagdoek van Babylonia. Deze draagdoek onderscheidt zich door zijn super zachte en heerlijk rekbare stof die toch zijn oorspronkelijke vorm behoudt. Hierdoor biedt hij perfecte ondersteuning aan de rug en het hoofdje van het kindje, zelfs als het ongeveer 18 kilo weegt. Deze uitstekende ondersteuning is te danken aan de speciale breitechniek die is toegepast. Bovendien hoef je maar één knooptechniek te leren om jouw baby op verschillende manieren te kunnen dragen.

 

Voor de milieubewuste ouders onder ons is dit een uitstekende keuze, omdat de draagdoek is gemaakt van 100% biologisch katoen. Ook voor premature baby’s is deze draagdoek geschikt, waarbij ze ergonomisch worden ondersteund doordat hun knieholtes hoger liggen dan hun billen. Het is dan ook niet verwonderlijk dat veel ouders het met ons eens zijn en dat dit een zeer populaire draagdoek is.

Babylonia Tricot-Slen Organic

De top 5 beste geweven draagdoeken van 2023

5. We are Wovens Mixite

We are Wovens is een leuk Amsterdams merk dat bekend staat om zijn kwalitatieve draagzakken, draagdoeken en diverse wollen producten. De Mixite draagdoek is vervaardigd van sterk en toch heerlijk zacht Italiaans katoen, dat op een speciale manier zorgvuldig is geweven en geborsteld.

 

Het assortiment draagdoeken van We are Wovens bevindt zich in het hogere prijssegment. Gezien de prijs hadden we graag gezien dat het katoen biologisch was. Desalniettemin zijn de doeken verkrijgbaar in verschillende leuke patronen en kleuren. Let wel op dat je de juiste maat bestelt, aangezien er een overvloed aan maten beschikbaar is (naar ons idee zelfs iets te veel).

We are Wovens Mixite

4. Yaro Basket

Yaro staat misschien al bekend om hun leuke ringslings. Ze produceren kwalitatieve draagdoeken met trendy ontwerpen tegen redelijke prijzen. De geweven stoffen zijn zacht en toch zeer stevig. Deze draagdoeken zijn geschikt voor gebruik vanaf de geboorte, en doordat het geen rekbare stof is, kunnen ze zelfs tot in de peutertijd worden gebruikt.

 

Er zijn drie maten beschikbaar, en welke maat je kiest hangt af van 1) jouw lichaamsgrootte 2) de grootte van je kindje en 3) je voorkeurswijze van knopen. Onze tip: besteed wat extra aandacht aan het kiezen van de juiste maat door de beschrijving goed te lezen, zo vind je gemakkelijk de perfecte pasvorm.

Yaro Basket

3. Hoppediz Ultra light

Hoppediz is in Nederland niet zo bekend, maar geniet internationaal veel populariteit. Hun Ultra Light draagdoek is de lichtste geweven draagdoek die we kennen. Dit komt doordat hij gemaakt is van Jacquard katoenen stof. Deze speciale weeftechniek zorgt voor een sterke stof met minder materiaal.

 

Het grote voordeel hiervan is tweeledig. Ten eerste is hij gemakkelijker te knopen, wat vooral handig is als je een beginner bent. Daarnaast sluit hij nog beter aan bij jonge baby’s, bijna vergelijkbaar met een rekbare draagdoek. Dit maakt hem een uitstekende keuze als je vanaf de geboorte met een geweven doek wilt beginnen.

Hoppediz Ultra light

2. Little Frog Jacquard

De draagdoeken van Little Frog worden steeds populairder, en het is begrijpelijk waarom. Dit vriendelijke Poolse bedrijf maakt haar doeken ook in Polen, wat waarschijnlijk bijdraagt aan de aantrekkelijke prijs.

 

Net als de Ultra Light van Hoppediz is deze doek gemaakt van Jacquard katoen – dun en toch stevig. Little Frog biedt ook dragers van normaal geweven katoen aan. Veel ouders die kiezen voor een niet-rekbare geweven stof, zijn juist op zoek naar een wat dikkere stof.

Little Frog Jacquard

1. Bykay Woven de luxe

De draagdoeken van Bykay zijn erg geliefd, wat verklaart waarom je het merk opnieuw bovenaan dit overzicht tegenkomt. De Stretchy wrap staat op de tweede plaats in onze ranglijst van rekbare draagdoeken, en je ziet het merk zelfs twee keer in onze top 3 van ringslings. De Woven de Luxe is een prettige en kwalitatieve geweven draagdoek waar veel ouders enthousiast over zijn.

 

Zoals bij de meeste geweven doeken merk je dat deze draagdoek in het begin nog wat stug is. Maar door hem te gebruiken komt hij tot leven. Na meerdere keren wassen, veelvuldig knopen en intensief gebruik wordt de draagdoek steeds zachter en daardoor ook gemakkelijker te knopen. Voor ons toont dit juist de kwaliteit en past het bij een geweven draagdoek, maar sommigen geven er de voorkeur aan dat hij vanaf dag één al zachter is.

Bykay Woven de luxe

De top 3 beste ringslings van 2023

3. ByKay Traveler

De Bykay Traveler is in onze ogen de perfecte ringsling om bij je te hebben of voor op reis. Hij weegt slechts 170 gram en je kunt hem heel handig opvouwen tot een compact pakketje zonder een aparte hoes te gebruiken. Hierdoor is hij minder stevig dan een geweven ringsling, zoals die van Yaro of de Bykay Classic.

 

Dit toont meteen het leuke aspect van een ringsling. Omdat je deze meestal als heupdrager zult gebruiken, zijn ze niet ontworpen voor lange wandelingen. Het is echter super handig om zo’n draagdoek in je luiertas of auto te hebben liggen. Als je bijvoorbeeld net iets te lang in de rij staat of snel even een winkel wilt bezoeken, kun je hem eenvoudig omknopen met je kindje erin dankzij de handige ringen.

ByKay Traveler

2. Yaro

De Yaro ringsling is van dezelfde uitstekende kwaliteit als de Yaro Basket draagdoek. Hij is verkrijgbaar in allerlei leuke printjes, waardoor er voor iedere smaak wel iets tussen zit. Een van onze persoonlijke favorieten is de luipaard print.

 

Aangezien het een dik geweven doek is, kan hij in het begin een beetje stug aanvoelen. Dit wordt echter minder naarmate je hem meer gebruikt. Gelukkig hoef je hem niet te knopen vanwege de handige ringen. Wij vinden het een heerlijke doek voor korte draagmomentjes op de heup.

Yaro

1. ByKay Classic

De Bykay Classic is het standaardmodel ringsling van het merk. Deze ringsling wordt als heupdrager op een asymmetrische manier gedragen over één schouder, met het kindje op de heup. Voor zowel ouders als baby is dit een zeer comfortabele positie. In vergelijking met de Traveler ringsling is de Classic gemaakt van stevig dubbel geweven hydrofiel katoenen stof.

 

In vergelijking met de Yaro ringsling is de stof van de Bykay Classic net wat dunner, waardoor je hem gemakkelijker en sneller door de ringen kunt trekken. Het aanpassen van de ringen vergt zoals bij elke ringsling wel wat oefening, maar zodra je het onder de knie hebt, kun je jouw kindje er binnen 30 seconden in dragen. Geweldig, want je kunt de Bykay ringsling al direct vanaf de geboorte gebruiken totdat jouw kleintje 18 kilo weegt.

ByKay Classic