De beste co-sleeper? Koopadvies & top 10 2023

co-slepper

Een co-sleeper biedt de mogelijkheid om je baby naast je eigen bed te laten slapen, op een veilige afstand. Hierdoor kun je samen slapen en eventueel makkelijker borstvoeding geven. Veel ouders vinden het aantrekkelijk om een co-sleeper te gebruiken, en dit begrijpen we heel goed. Aan de andere kant zijn er ook ouders die hier minder voor voelen. Wat zijn de redenen hiervoor? We gaan graag in op wat een co-sleeper precies inhoudt, hoe je het op een juiste en veilige manier gebruikt, en welke co-sleepers in 2023 als de top 10 worden beschouwd.

Wat is een co-sleeper?

Ben je nog niet bekend met wat een co-sleeper is? Een co-sleeper is een soort wieg die aan één zijde open kan worden gemaakt. Sommige modellen zijn vanaf één kant al open, maar bij de meeste moet je ritsen of schuiven.

 

Een co-sleeper heeft ongeveer dezelfde afmetingen als een wieg, maar je schuift het tegen je eigen bed aan. Daarom wordt het ook wel een aanschuifbedje of aanschuifwieg genoemd.

 

Op deze manier slaapt je baby veilig naast jou, vooral gedurende de eerste paar maanden. En eerlijk gezegd, het is best fijn om zo dicht bij je pasgeboren baby te kunnen zijn.

 

Bovendien is het gebruik van een co-sleeper ook enorm handig als je borstvoeding geeft aan de baby. ‘s Nachts voeden wordt daardoor een stuk eenvoudiger.

Waarom gebruik je een co-sleeper?

Voor sommige ouders is het een fantastisch idee om hun kindje ‘s nachts dichtbij te hebben, terwijl anderen zich afvragen waarom iemand in hemelsnaam een co-sleeper zou willen gebruiken.

 

Een co-sleeper wordt naast je eigen bed geplaatst. Hierdoor kun je snel reageren als je baby aandacht nodig heeft en kun je gemakkelijk voeden wanneer hij honger heeft. Dit biedt een veilige manier om je kind toch in de buurt te hebben tijdens het slapen.

 

Het is echter belangrijk om je baby nooit in jouw bed te laten slapen terwijl jij ook slaapt. Het risico op oververhitting en wiegendood is groter dan je zou denken. Met een aanschuifbedje heeft je baby zijn eigen slaapruimte en wordt er geen gevaar gecreëerd.

Hoe lang kan je een co-sleeper gebruiken?

Het is belangrijk om te benadrukken dat het gebruik van een co-sleeper niet verplicht is. Je bent niet verplicht om deze te gebruiken. De keuze om samen met je baby te slapen is persoonlijk en afhankelijk van je eigen voorkeuren.

 

Sommige ouders geven er de voorkeur aan dat hun kindje vanaf het begin in zijn eigen kamer slaapt. Een co-sleeper is een handig alternatief voor een wieg, en het biedt voordelen voor zowel de baby als de ouders.

 

Een co-sleeper kan worden gebruikt vanaf de geboorte tot ongeveer 6 maanden oud. Het is echter belangrijk om te letten op de beweeglijkheid van je baby. Als je baby erg beweeglijk is en zich gemakkelijk omdraait tijdens het slapen, is het misschien tijd om over te stappen naar een ledikantje.

Waar voldoet een goede co-sleeper aan?

Een kwalitatieve co-sleeper moet aanpasbaar zijn om ervoor te zorgen dat er geen hoogteverschil is tussen jouw matras en dat van je baby. Bovendien moet deze aan jouw bed kunnen worden bevestigd om te voorkomen dat er een opening ontstaat waarin de baby kan vallen.

 

Bij de meeste co-sleepers kun je een band gebruiken om ze aan je bed te bevestigen. Dit is meestal eenvoudig bij een standaard bed, maar kan wat lastiger zijn bij boxsprings. Bij boxsprings worden vaak langere banden gebruikt om de co-sleeper te bevestigen.

 

Hoewel het ideaal is om een co-sleeper stevig vast te maken, zijn we van mening dat dit niet per se noodzakelijk is. Zolang de co-sleeper stabiel staat en niet kan verschuiven op het oppervlak, lijkt het ons veilig in gebruik. Het kan namelijk ook nodig zijn om de co-sleeper af en toe van het bed te schuiven, vooral als je hem niet elke nacht gebruikt. Hierbij is het echter belangrijk dat je zelf geen onrustige slaper bent, die de co-sleeper per ongeluk kan wegschuiven tijdens het slapen.

 

Uiteindelijk moeten alle zijden van de co-sleeper volledig omhoog kunnen. Als je gaat slapen of niet in de kamer bent, is het de bedoeling dat de zijkanten omhoog worden gezet zodat de baby niet in het grote bed kan rollen.

Hoe werkt de hellende functie van een co-sleeper?

Tegenwoordig beschikken veel co-sleepers over een verstelbare hellingfunctie. Dit kan vooral van pas komen wanneer jouw baby te maken heeft met reflux, verkoudheid of buikkrampen. Het lichtjes kantelen van de co-sleeper kan helpen om de spijsvertering te bevorderen en de ademhaling te vergemakkelijken in geval van verkoudheid.

Wat is de beste co-sleeper?

We hebben uitgebreid onderzoek uitgevoerd naar de meest aanbevolen co-sleepers die momenteel beschikbaar zijn. Nieuwsgierig naar de top 10 co-sleepers van dit jaar? Neem hieronder een kijkje bij onze selectie voor 2023!

 

Via de links bij de producten kan je de co-sleepers verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! Meer informatie

 

De top 10 beste co-sleepers van Nederland!

10. Safety 1st Calidoo

We trappen onze lijst af met de Safetly 1st Calidoo, die opmerkelijk vergelijkbaar is met de Lionelo Theo. Echter, de Calidoo is wat budgetvriendelijker en biedt meer instelbare hoogtes – maar liefst 7 stuks. Bovendien is hij uitgerust met twee wielen aan de korte zijde, waardoor verplaatsen in huis gemakkelijker is dan bij de Theo.

 

Beide lange zijden zijn voorzien van uitstekende ventilatie en het matras wordt meegeleverd. Let wel op dat dit matras aan de dunne kant is, hoewel dit aanvankelijk geschikt is om verstikkingsgevaar te minimaliseren. Later kan het overwegen van een extra matrasje een overweging zijn.

 

Het bevestigen aan een boxspring bed kan wat uitdagender zijn, en soms zelfs niet mogelijk. In dergelijke gevallen zou een andere co-sleeper, zoals de Filllikid of Babybay, wellicht meer geschikt zijn.

 

In vergelijking met de Lionelo Theo oogt de Calidoo minder verfijnd, kan hij niet dienen als reisbedje en ontbreekt een hellende stand voor reflux. Niettemin, als je op zoek bent naar een budgetvriendelijke co-sleeper zonder al te veel franje, is de Calidoo zeker een overweging waard.

Safety 1st Calidoo

9. Lionelo Theo

De Lionelo Theo co-sleeper is een lichtgewicht aanschuifwiegje met een 3-in-1 functionaliteit. Hiermee bedoelen we dat je dit wiegje niet alleen kunt gebruiken als co-sleeper en zelfstandig wiegje, maar ook als reiswiegje.

 

Dit is een veelzijdig aanschuifbedje, uitgerust met een matrasje van redelijke kwaliteit, goed ventilerend gaas en handige opbergvakken. Daarnaast is het mogelijk om de hoogte van het wiegje op vijf verschillende niveaus in te stellen, inclusief een lichte helling om de spijsvertering van je baby te bevorderen.

 

Natuurlijk heeft deze co-sleeper ook enkele nadelen. De Lionelo Theo heeft bijvoorbeeld twee wielen, wat op zich handig is, maar ze bevinden zich aan de lange zijde, wat het verplaatsen wat lastiger kan maken. Het meegeleverde matrasje is iets dunner en zachter in vergelijking met duurdere modellen. Bovendien wordt de Theo geleverd met een handige reistas, maar het inklappen vereist het eerst demonteren van verschillende schroeven.

 

Ondanks deze punten biedt de Lionelo Theo toch veel functionaliteit tegen een aantrekkelijke prijs, wat het tot een uitstekende budgetkeuze maakt, vooral vanwege de 3-in-1 mogelijkheid om het ook als reisbedje te gebruiken.

Lionelo Theo

8. Fillikid Cocon

De Fillikid Cocon is het eerste aanschuifwiegje in deze lijst dat gemaakt is van massief beukenhout. Hierdoor heeft het een klassieke uitstraling in vergelijking met de stoffen co-sleepers. Het enige nadeel is dat de helling voor reflux niet kan worden ingesteld vanwege dit klassieke ontwerp.

 

Deze klassieke vormgeving maakt het extra aantrekkelijk wanneer je het wiegje losstaand gebruikt. Met vier handige wieltjes aan de onderkant kun je het gemakkelijk verplaatsen van aanschuifbedje naar een andere slaapplek elders in huis, bijvoorbeeld overdag. Ook het omhoog schuiven van de zijkant gaat hierdoor eenvoudiger.

 

De co-sleeper biedt een ruime slaapruimte en wordt geleverd met een matrasje van 90×40 cm. Om ervoor te zorgen dat het perfect aansluit op jouw bed, kun je de bodem op vijf verschillende hoogtes instellen. Bovendien is dit model ook geschikt voor gebruik met een boxspringbed.

Fillikid Cocon

7. Babybay

Het Duitse merk Babybay claimt de uitvinder te zijn van de co-sleeper, en het is niet verwonderlijk dat hun aanschuifwiegje enorm populair is. Dit komt niet alleen door het mooie klassieke ontwerp met afgeronde hoeken, maar ook door de vele functionele aspecten.

 

Het bedje kan op een unieke manier aan jouw bed worden bevestigd, niet via riempjes maar met een handig gepatenteerd systeem. Indien je het wilt gebruiken met een boxspringbed, dan is het speciale Babybay boxspringmodel vereist.

 

Bovendien sluit dit bedje altijd naadloos aan op de hoogte van jouw matras, omdat je het op vrijwel iedere hoogte kunt instellen, in tegenstelling tot een vast aantal niveaus.

Wat ook nog eens erg leuk is, is dat dit bedje op veel manieren bruikbaar blijft, zelfs wanneer jouw kindje na 9 maanden te groot is geworden voor co-sleeping. Het kan bijvoorbeeld dienen als tafeltje of bankje – het heeft namelijk een draagvermogen tot wel 150 kg.

Babybay

6. Kinderkraft Neste UP

De Kinderkraft Neste UP behoort tot de meest geliefde co-sleepers in Duitsland. Het is een solide, hoogwaardige co-sleeper die niet alleen aantrekkelijk oogt, maar ook uitstekend presteert. Hoewel het qua ontwerp en prijs vergelijkbaar is met de Theo en de Calidoo, vinden wij dat deze co-sleeper gebruiksvriendelijker is.

 

Het omhoog en omlaag doen van de zijwand gaat veel soepeler. Hoewel de zijwand niet volledig neerklapt, is dit niet problematisch, aangezien het matrasje van je baby lager moet liggen dan jouw eigen matras.

 

De Neste UP co-sleeper biedt de mogelijkheid om uit 5 verschillende hoogtes te kiezen. Het matras kan op 2 niveaus worden afgesteld qua hoek. Dit kan nuttig zijn wanneer jouw kind last heeft van een verstopte neus of wanneer je de ademhaling wilt vergemakkelijken, zoals bij reflux.

 

Een andere handige eigenschap is dat je de breedte van de voeten kunt aanpassen, zodat de co-sleeper goed aansluit bij jouw bed. Dit is niet alleen veiliger, maar vergemakkelijkt ook het geven van borstvoeding. Het is echter spijtig dat de wieltjes aan de lange zijde zijn geplaatst.

 

Bekijk ook zeker de Neste Air, dit is de iets luxere variant van de Neste UP.

Kinderkraft Neste UP

5. Baninni Elia

De Baninni Elia co-sleeper is een praktische en aantrekkelijke optie tegen een redelijke prijs. Het neutrale design, beschikbaar in zowel blauw als grijs, maakt het geschikt voor diverse slaapkamers.

 

Een opvallend kenmerk van de Elia is zijn veelzijdigheid in verstelbaarheid. Met 7 verschillende hoogteposities kun je hem gemakkelijk aanpassen aan jouw bed. Bovendien beschikt hij over een refluxstand voor extra comfort.

 

Een ander pluspunt ten opzichte van andere co-sleepers is de handige opbergmand. Hier kun je bijvoorbeeld een knuffel, hydrofiele doek of speentje binnen handbereik houden.

Moeders die deze co-sleeper gebruiken, zijn doorgaans zeer tevreden. Het bedje is stevig en eenvoudig in elkaar te zetten. Vooral het matrasje wordt geprezen: in vergelijking met goedkopere co-sleepers is dit matrasje dik en stevig.

Baninni Elia

4. Chicco Next 2 Me Dream

De Chicco Next2Me Dream co-sleeper mag dan niet de meest opvallende vormgeving hebben, maar hij blinkt wel uit in praktisch gebruiksgemak. Dit model is de luxere variant van de Chicco Next2Me serie met diverse varianten. De Dream biedt bijvoorbeeld de mogelijkheid om met één hand te openen en te sluiten. Wat hem extra bijzonder maakt, is de schommelstand waardoor je hem als schommelwiegje kunt gebruiken.

 

Je kunt kiezen uit 4 verschillende kleuren en het bedje is instelbaar op maar liefst 11 verschillende hoogtes. Bovendien is het mogelijk om het bedje te kantelen om de vertering en ademhaling te bevorderen. Dankzij de 2 vensters in het netweefsel houd je visueel contact met jouw kind, zelfs wanneer de zijkant omhoog is.

 

De vier wielen met remmen maken het eenvoudig om de wieg van de ene naar de andere kamer te verplaatsen. Uiteraard is de bekleding afneembaar en wasbaar. Bij dit model wordt een zacht matras en een handige opbergtas voor transport meegeleverd, wat ideaal is voor uitstapjes naar bijvoorbeeld opa en oma!

Chicco Next2Me Dream Co-sleeper

3. Maxi-Cosi Iora

Wie is er niet bekend met de Maxi-Cosi Iora serie? Deze premium co-sleeper valt direct op dankzij zijn prachtige design en hoogwaardige kwaliteit, waaronder het comfortabele matrasje, de luxe materialen en het gebruiksgemak.

 

De Maxi-Cosi Iora 2-in-1 Co-sleeper is voorzien van een handige opbergmand, zodat je alle benodigdheden binnen handbereik hebt voor de nachtelijke momenten. Het bedje is eenvoudig inklapbaar en kan handig worden meegenomen in de bijbehorende reistas. Dit maakt het bedje ook geschikt om in de eerste maanden als campingbedje te dienen. Overigens is het ook een prachtige toevoeging als zelfstandig wiegje.

 

De Iora co-sleeper kan op 5 verschillende hoogteniveaus worden ingesteld, zodat het perfect aansluit op jouw bed. Een kleine tekortkoming is dat het matrasje niet verstelbaar is in de zogenaamde refluxstand.

 

Verder is het bedje stevig en biedt het de bekende kwaliteit die we gewend zijn van Maxi-Cosi. De afwerking is uitmuntend en het matrasje is zowel stevig als comfortabel. Al met al is de Maxi-Cosi Iora een uitstekend product dat aan hoge verwachtingen voldoet.

Maxi-Cosi Iora

2. Snuz Snüzpod 4

Een eenvoudige, strakke en efficiënte co-sleeper, dat is de essentie van dit model. De Snuz Snüzpod 4 biedt de veelzijdigheid van drie verschillende gebruiksmodi: als co-sleeper, wiegje of als Mozesmandje. Het wiegje kan namelijk losgemaakt worden van het onderstel. Dit is bijzonder handig als je bijvoorbeeld ‘s ochtends de slapende baby wilt verplaatsen naar de woonkamer in de losse Mozesmand. Dit is zeker een groot pluspunt vergeleken met andere co-sleepers in deze top 10.

 

Wat praktisch is, is dat deze co-sleeper zowel aan standaardbedden als boxsprings bevestigd kan worden met de meegeleverde banden. Eenmaal bevestigd, biedt het een veilige slaapomgeving dankzij de opstaande rand van 12 centimeter. En ondanks het houten ontwerp beschikt het over een verstelbare refluxstand om de spijsvertering te ondersteunen.

 

Bij aankoop van dit product ontvang je een matras gemaakt van OEKO-Tex 100 gecertificeerde materialen, compleet met een ademende 3D-hoes die verwijderd kan worden. Bovendien heb je keuze uit maar liefst 8 verschillende kleuren, zodat het altijd naadloos in je interieur past.

 

Een nadeel van het fraaie houten ontwerp is wel dat de Snüzpod 4 niet geschikt is als reisbedje voor op vakantie of bij grootouders. Desalniettemin voegt het esthetisch veel toe aan je eigen slaapkamer, en het is net zo geschikt als een zelfstandig wiegje in de babykamer.

Snuz Snüzpod 4

1. Tutti Bambini Cozee Bedside

Uiteindelijk kunnen we natuurlijk slechts één model de allerbeste co-sleeper noemen, en volgens onze beoordeling moet dat absoluut de Tutti Bambini Cozee Bedside co-sleeper zijn. Voor degenen die een afkeer hebben van complexe montage, zal de Cozee Bedside onmiddellijk in de smaak vallen. Deze aanschuifwieg staat namelijk binnen 30 seconden op, wat een duidelijk voordeel is ten opzichte van de Snuzpod 4. Hierdoor is hij ook uitermate geschikt om mee te nemen als reisbedje, zowel op vakantie als naar het huis van grootouders.

 

We vinden het ontwerp ook werkelijk prachtig. Je kunt de hoogte van het bedje op 6 verschillende niveaus instellen, en zelfs een licht hellende stand kiezen om de spijsvertering te bevorderen. Dit is wederom een pluspunt vergeleken met de Maxi-Cosi Iora.

 

Bij het kiezen van deze co-sleeper ontvang je ook een reistas, een comfortabel schuimmatras en handige opbergplanken. Zo heb je alles wat je nodig hebt voor de eerste maanden van je baby binnen handbereik.

 

Het enige nadeel is wellicht het ontbreken van wieltjes. Maar, dit kan voor jou persoonlijk geen probleem zijn. In de praktijk merken we eigenlijk dat dit niet echt essentieel is.

 

Het is interessant om op te merken dat Tutti Bambini een merk is van Topmark, dus je kunt de Cozee Bedside ook onder de naam Topmark tegenkomen.

Tutti Bambini Cozee Bedside

Bijzondere designs

Bednest

Als je op zoek bent naar een werkelijk uniek vormgegeven model co-sleeper, dan moet je zeker de Bednest co-sleeper overwegen. Dit model is flexibel inzetbaar als co-sleeper, standalone wieg, reiswieg en zelfs als mozesmandje. Dankzij het slimme ontwerp is hij moeiteloos compact in te klappen voor transport of opslag.

 

Wat ons vooral aanspreekt, is het opmerkelijke en slimme ontwerp. De Bednest kan dankzij zijn speciale poten in een schuine positie worden geplaatst om bijvoorbeeld reflux, verkoudheid of buikkrampjes te verlichten. Je kunt de wieg ook volledig van de poten halen en hem als een losstaand mozesmandje gebruiken. De combinatie van hout en stof zorgt niet alleen voor een visueel aantrekkelijk uiterlijk, maar is ook praktisch goed doordacht.

 

Deze co-sleeper past zelfs goed naast een hoog boxspringbed, wat niet vaak het geval is bij co-sleepers. De Bednest wieg is ontworpen om gebruikt te worden tot een maximaal gewicht van 10 kilogram, of natuurlijk tot het moment dat het kindje zelfstandig kan zitten. Bij aanschaf wordt een comfortabel matras van 4 cm dik meegeleverd.

Bednest Co-slaap baby wiegje 4 in 1

Meer in de categorie slapen:

 • Babyfoon

 • Bedhekje

 • Campingbed

 • Halfhoogslaper

 • Hoogslaper

 • Inbakerdoek

 • Kinderbed

 • Kruik

 • Ledikant

 • Ledikantdeken

 • Meegroeibed

 • Peuterbed

 • Slaaptrainer

 • Wieg

 • Wiegdeken

Kijk ook eens bij:

 • Thuis

 • Onderweg

 • Spelen

 • Verzorging

 • Overig

Geraadpleegde bronnen: