De beste autostoel? Koopadvies & top 10 2023

autostoel

Het is van essentieel belang dat het autostoeltje goed past bij je baby en je auto. Echter, het kiezen van een geschikt autostoeltje kan behoorlijk ingewikkeld zijn. Je wordt geconfronteerd met termen als groep 1, 2 of 3, Isofix en iSize. Waar moet je allemaal op letten? En welke autostoeltjes worden beschouwd als de beste van 2023? Met onze handige autostoel top-10 en nuttige tips en adviezen wordt het selecteren van de ideale autostoel aanzienlijk makkelijker gemaakt!

Veilig op de weg in een goede autostoel

De veiligheid van elk kindje staat natuurlijk voorop. Hoewel autorijden tegenwoordig zeer veilig is, kan een ongeval snel gebeuren. Jouw baby zit beschermd achterin, hopelijk zonder te huilen. Daarom is het essentieel dat de autostoel zo veilig mogelijk is.

 

Tegelijkertijd is het belangrijk dat je baby comfortabel zit; dit is niet alleen prettig voor je baby, maar zorgt er ook voor dat je een rustige rit hebt. Daarom is het kiezen van een goede autostoel van groot belang.

Een autostoeltje is wettelijk verplicht!

Het is goed om te weten dat een autostoeltje verplicht is in zowel Nederland als in heel Europa. In Nederland zijn kinderen tot een lengte van 1,35 meter verplicht om in een autostoeltje te zitten. In sommige Europese landen geldt zelfs een verplichting tot een lengte van 1,50 meter.

 

Dit betekent dat zelfs kleine baby’s al in een autostoeltje moeten worden vervoerd. Wanneer ze hieruit groeien, maak je de overstap naar een zitverhoger. Deze zitverhogers zijn verkrijgbaar in de vorm van alleen het zitgedeelte of als een echte stoel inclusief rugleuning.

Maat overzicht autostoeltjes

Een belangrijk kenmerk van autostoeltjes is de maat, maar het maatsysteem kan soms verwarrend zijn. Hieronder hebben we een overzicht opgesteld van de gehanteerde maten voor autostoeltjes:

 

 1. Babyautostoeltje

  • Groep 0+
  • Geschikt voor baby’s van 0-13 kilogram
  • i-Size gebaseerd op lichaamslengte
 2. Peuterautostoeltje

  • Groep 1
  • Geschikt voor kinderen van 9-18 kilogram
  • i-Size gebaseerd op lichaamslengte
 3. Kinderautostoeltje klein

  • Groep 2
  • Geschikt voor kinderen van 15-25 kilogram
  • i-Size gebaseerd op lichaamslengte
 4. Kinderautostoeltje groot

  • Groep 3
  • Geschikt voor kinderen van 22-36 kilogram
  • i-Size gebaseerd op lichaamslengte

Het is belangrijk om het juiste autostoeltje te kiezen op basis van het gewicht en de lengte van je kind, zodat het optimaal beschermd is tijdens het reizen in de auto.

Groepen

Inderdaad, autostoeltjes worden ingedeeld in verschillende groepen, genummerd van 0 tot en met 3, op basis van het lichaamsgewicht van het kindje.

 • Groep 0: Bedoeld voor kinderen van 0 tot 10 kilogram, hoewel deze bijna niet meer verkrijgbaar zijn. Groep 0+ is nu vaker te zien, voor kinderen van 0 tot 13 kilogram, en wordt tegen de rijrichting in geplaatst.

 • Groep 1: Geschikt voor kinderen van 9 tot 18 kilogram. Deze autostoeltjes worden meestal in de rijrichting gemonteerd, maar sommige modellen kunnen ook tegen de rijrichting in worden gebruikt.

 • Groep 2 en Groep 3: Deze groepen worden vaak gecombineerd in één stoel. Groep 2 is bedoeld voor kinderen van 15 tot 25 kilogram en Groep 3 voor kinderen van 22 tot 36 kilogram. Dit soort stoeltjes worden vaak beschouwd als zitverhogers.

Het is belangrijk om het juiste autostoeltje te kiezen op basis van het gewicht en de leeftijd van je kind, om ervoor te zorgen dat het kindje veilig en comfortabel in de auto reist.

i-Size

Klopt, sinds 2013 is er door Europese regelgeving het i-Size systeem geïntroduceerd, naast het bestaande groepensysteem. Het i-Size systeem classificeert autostoeltjes niet meer op basis van lichaamsgewicht, maar kijkt in plaats daarvan naar de lichaamslengte van het kindje. Het doel van i-Size is om het voor ouders gemakkelijker te maken en ervoor te zorgen dat de lichaamslengte beter aansluit bij een wel of niet goede zit in een kinderzitje.

 

Het i-Size systeem stelt strengere veiligheidseisen aan autostoeltjes en heeft als voordeel dat het kindje langer achterwaarts gericht moet worden vervoerd, wat over het algemeen als veiliger wordt beschouwd. Ouders hebben nu de keuze om autostoeltjes te selecteren op basis van het i-Size systeem of het traditionele groepensysteem, afhankelijk van wat het beste bij hun situatie past. Het belangrijkste blijft dat het autostoeltje geschikt is voor de lengte en leeftijd van het kindje, om een veilige en comfortabele reis te waarborgen.

Hoe installeer je een autostoeltje?

Met je baby op pad gaan is een groot avontuur, maar kan ook een uitdaging zijn vanwege alle benodigde spullen. Het is belangrijk dat je jouw baby eenvoudig en veilig in de auto kunt installeren, vooral als je het autostoeltje vaak van auto moet verwisselen. Maar maak je geen zorgen, het plaatsen van een autostoeltje in de auto is over het algemeen niet moeilijk.

Er zijn twee algemene systemen om een autostoeltje te installeren:

 

 1. Isofix: Dit systeem is erg handig en veilig om een autostoeltje in de auto te installeren. Alle moderne auto’s zijn uitgerust met Isofix-bevestigingspunten. Je klikt het autostoeltje eenvoudig vast op deze punten.

 2. i-Size: Het i-Size maatsysteem heeft ook een bevestigingssysteem voor het installeren van een autostoel in de auto. Het i-Size bevestigingssysteem lijkt op Isofix en de bevestigingspunten herken je aan het ‘i-Size ready’-logo met een zitje en een “i”.

 

Als je een oudere auto hebt zonder Isofix, kun je een autostoeltje kiezen dat je kunt bevestigen met de autogordel. Ook dit zorgt voor een veilige installatie. Het handige is dat de meeste Isofix-autostoeltjes ook met een autogordel kunnen worden bevestigd.

Als je auto is voorzien van een Isofix-systeem, raden we altijd aan om te kiezen voor een autostoeltje met Isofix en dit systeem te gebruiken, omdat het een veilige en gemakkelijke bevestiging biedt.

Autostoeltje kopen: waar let je op?

Het kiezen van de juiste autostoel voor je kindje is inderdaad van groot belang, waarbij veiligheid, comfort en gebruiksgemak voorop staan. Hier zijn de belangrijkste punten om op te letten bij het kopen van een autostoeltje:

 

 1. Veiligheidsnormen: Controleer of het autostoeltje voldoet aan de geldende veiligheidsnormen en -voorschriften.

 2. Maat: Zorg ervoor dat het autostoeltje geschikt is voor de lengte en het gewicht van je kindje.

 3. Bevestigingssysteem: Overweeg of je een autostoeltje met Isofix, i-Size of een autogordel wilt gebruiken, afhankelijk van wat het beste bij je auto past.

 4. Zitcomfort: Kijk naar het zitcomfort van het autostoeltje, zoals de bekleding en het ondersteunende design.

 5. Gebruiksgemak: Let op hoe gemakkelijk het autostoeltje in de auto geïnstalleerd kan worden en hoe eenvoudig je je kindje erin kunt plaatsen.

 6. Gebruikte materialen: Controleer de kwaliteit van de gebruikte materialen in het autostoeltje, vooral als het om duurzaamheid en onderhoud gaat.

 7. Voor- of achterwaartse zit: Overweeg of je je kindje liever voorwaarts of achterwaarts gericht wilt vervoeren, waarbij achterwaarts vervoer vaak veiliger is voor jongere kinderen.

 8. Opties zoals draaifunctie: Sommige autostoeltjes hebben handige opties zoals een draaifunctie, waardoor het gemakkelijker wordt om je kindje in en uit het stoeltje te plaatsen.

 

Het is belangrijk om goed onderzoek te doen en recensies te lezen om te achterhalen of het autostoeltje aan je vereisten voldoet en veilig is. Raadpleeg ook de blog voor meer informatie over autostoeltjes en eventuele testresultaten om een weloverwogen keuze te maken.

autostoel

De top 10 beste baby autostoeltjes van 2023!

Via de links bij de producten kan je de autostoeltjes verder bekijken en aanschaffen bij verschillende webshops. Als je via deze links iets koopt, dan ontvangen wij hier mogelijk een commissie voor. Dit kost jou natuurlijk niets extra, maar het draagt wel bij aan het voortbestaan van deze site! 

 

10. Maxi-Cosi Cabriofix​

De Maxi-Cosi Cabriofix is een zeer geliefd autostoeltje van het bekende merk vanwege zijn lichte gewicht en aantrekkelijke prijs. Het is zelfs het lichtste autostoeltje van Maxi-Cosi dat je in combinatie met een base kunt gebruiken, waardoor het handig is om buiten de auto te gebruiken, bijvoorbeeld op een kinderwagen.

 

Het Cabriofix autostoeltje biedt ook voldoende comfort, ondanks zijn lichte gewicht. Hoewel het niet het meest comfortabele stoeltje is, heeft het toch een goede dikke padding. De hoes is afneembaar, waardoor je deze gemakkelijk kunt wassen. Ook heeft het handvat een handige neerklapfunctie, waardoor je je baby eenvoudig een flesje kunt geven.

 

Daarnaast is er een zonnescherm verborgen in het stoeltje, dat je kunt uitklappen en aan het handvat kunt bevestigen. Het uitklappen gaat niet bijzonder snel of makkelijk, maar het is wel een handige toevoeging om je baby te beschermen tegen de zon tijdens het gebruik van het stoeltje.

Maxi-Cosi Cabriofix

9. Cybex Aton 5

De Aton 5 is alweer het vijfde model in de succesvolle Aton-reeks van Cybex. Het is een luxe autostoel met veel comfort en goede verstelmogelijkheden. In vergelijking met de Cabriofix heeft de Aton 5 meer verstelmogelijkheden, maar hij is ook wat zwaarder. Desondanks is het nog steeds een relatief licht autostoeltje.

 

Bij de Aton 5 kun je bijvoorbeeld het middelste gedeelte opvullen met een inzetstuk voor pasgeborenen, waardoor je een comfortabele vlakke ligpositie krijgt. Vervolgens kun je de hoofdsteun op acht verschillende posities instellen.

 

Een luxe aspect van de Cybex Aton 5 is de XXL zonnekap. Deze kun je, in tegenstelling tot de Cabriofix, gemakkelijk uitschuiven voor extra bescherming tegen de zon.

Cybex Aton 5

8. Joie I-Gemm

De Joie I-Gemm is een luxe en comfortabel autostoeltje, waarbij veiligheid natuurlijk op de eerste plaats staat. De afwerking en verstelmogelijkheden geven de I-Gemm een luxe uitstraling. Het stoeltje is erg comfortabel, mede dankzij de pasgeboren inleg en de in hoogte verstelbare hoofdsteun.

 

Bij het verstellen van de hoofdsteun gaan de gordels automatisch in hoogte mee, wat erg handig werkt. In vergelijking met de Cabriofix en de Aton 5 heeft de I-Gemm ook een 5-puntsgordel in plaats van een 3-puntsgordel.

 

Door de luxe afwerking en het hoge comfort is de I-Gemm met een gewicht van 4,6 kilogram wel vrij zwaar. Vooral als je het stoeltje vaak buiten de auto op een kinderwagen wilt gebruiken, kan het in de dagelijkse praktijk enigszins vervelend worden.

Joie I-Gemm

7. Maxi-Cosi Rock

De Maxi-Cosi Rock is in 2018 door de consumentenbond uitgeroepen tot beste koop vanwege de uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Het stoeltje voldoet aan de i-Size normering, wat betekent dat het extra getest is op botsingen vanaf de zijkant.

 

De Rock kan worden gezien als de geüpgraded versie van de Cabriofix, omdat deze laatste niet aan de i-Size normering voldoet. Beide stoeltjes zijn zeer licht van gewicht. Met slechts 3,9 kilogram is de Rock nog steeds een van de lichtere autostoeltjes in dit overzicht. Dit resulteert echter in enkele beperkingen, zoals het kleine zonneschermpje dat je zelf aan de draagbeugel moet bevestigen.

 

De pasgeborenen inleg kan worden gebruikt tot je kindje 3 maanden oud is. Verder heeft de Rock weinig verstelmogelijkheden, waardoor het niet het meest comfortabele autostoeltje is. Desondanks is het door het super lichte gewicht en de i-Size normering een zeer handig en veilig stoeltje voor dagelijks gebruik.

Maxi-Cosi Rock ​

6. Doona autostoel

De Doona autostoel is een uniek autostoeltje met wielen, waardoor je hem eenvoudig vanuit de isofix basis op zijn wielen kunt plaatsen door deze uit te klappen. Zo kun je hem direct als kinderwagen gebruiken. Het uitklappen gaat gemakkelijk, zelfs met je baby erin. Dit maakt het erg handig om direct vanuit de auto op pad te gaan, zonder dat je de kinderwagen uit de achterbak hoeft te tillen en het autostoeltje nog moet bevestigen.

 

Het inklappen vergt wel wat gewenning, maar is ook redelijk eenvoudig. Toch moet je niet verwachten dat de Doona autostoel dezelfde comfortabele rit biedt als een echte kinderwagen. De wielen en vering zijn eenvoudig en de duwstang is niet verstelbaar in hoogte, waardoor het geheel wat laag bij de grond is. Bovendien is het belangrijk om te onthouden dat je een baby niet te lang achtereen in een autostoeltje mag laten zitten. Buiten de auto is de Doona vooral geschikt voor korte stukjes, zoals even snel naar de bakker gaan. In dat geval is hij ideaal!

 

Het is het gemakkelijkst om de Doona op de apart verkrijgbare isofix base te bevestigen. Op die manier haal je het meeste voordeel uit de Doona. Je kunt hem eventueel ook met de autogordel vastmaken. Met de wielen erbij weegt het autostoeltje 7 kilogram, wat het redelijk zwaar maakt.

Doona autostoel

5. Britax Römer Baby-Safe 2

Het Duitse merk Britax Römer staat bekend om zijn kwalitatieve autostoeltjes, en de Baby-Safe 2 is daar een mooi voorbeeld van. Dit autostoeltje biedt een comfortabele en veilige zitpositie voor pasgeboren kindjes tot aan kindjes van 83 centimeter. Hiervoor kun je de verwijderbare zitverkleiner en de in hoogte verstelbare hoofdsteun gebruiken.

 

Een unieke eigenschap van de Baby-Safe 2 is de gepatenteerde ligpositie voor pasgeboren baby’s. Het is namelijk belangrijk om bij pasgeboren baby’s een zo vlak mogelijke ligpositie te creëren, omdat hun spieren nog niet voldoende ontwikkeld zijn voor een zitpositie. Gelukkig werkt dit heel eenvoudig: door de hoogte van de hoofdsteun aan te passen, wordt de juiste ligpositie automatisch ingesteld.

 

Daarnaast voldoet de Baby-Safe 2 aan de nieuwe i-Size norm, waardoor hij voldoet aan de hoogste veiligheidseisen. Wel moet opgemerkt worden dat het autostoeltje aan de wat zwaardere kant is, namelijk 4,8 kilogram.

Britax Römer Baby-Safe 2

4. Bugaboo Turtle Air by Nuna

Het Nederlandse merk Bugaboo staat bekend om zijn prachtige kinderwagens, maar tot 2020 hadden ze nog geen autostoel in hun collectie. Met de introductie van het Turtle model autostoel brachten ze daar verandering in, en de Turtle Air is nu de opvolger van dit model.

 

De Bugaboo Turtle Air is ontwikkeld in samenwerking met het merk Nuna, aangezien Bugaboo zelf nog geen ervaring had met autostoelen. Deze samenwerking komt duidelijk tot uiting in de kwaliteit en het design van de autostoel. Wat vooral opvalt aan de Turtle Air, is het lage gewicht. Met slechts 3 kilogram is deze autostoel ultralicht. In feite is hij zelfs nog lichter dan de minder comfortabele Cabriofix. Het is wel belangrijk om op te merken dat dit gewicht zonder de zonnekap en het verkleinzitje is.

 

Het is goed om te weten dat de Turtle Air alleen past op Bugaboo kinderwagens. Dit kan een nadeel zijn als je geen Bugaboo kinderwagen hebt, maar het maakt het wel extra stijlvol als je er wel een hebt. Zorg er wel voor dat je de juiste versie van de autostoel koopt, met de adapter die past bij jouw model Bugaboo kinderwagen.

Bugaboo Turtle Air by Nuna

3. Maxi-Cosi Coral 360

De Maxi-Cosi Coral 360 is een innovatief autostoeltje dat in het midden van 2021 werd geïntroduceerd. Wat dit autostoeltje uniek maakt, is dat het het eerste modulaire autostoeltje is. Dit betekent dat de gehele zitting van de kuip kan worden verwijderd. De zitting zelf weegt dan slechts 1,7 kilogram. Hierdoor kan je je baby heel licht vervoeren, bijvoorbeeld van de auto naar je voordeur. Dit maakt het tillen erg gemakkelijk en het is handig dat je niet het hele stoeltje uit de base hoeft te halen.

 

Een nadeel is dat je de zitting niet los kunt bevestigen aan een autostoeltje. Hiervoor heb je de harde kuip nodig, wat het totale gewicht van het modulaire systeem op 5,5 kilogram brengt, wat juist weer zwaar is.

 

Toch zijn veel ouders erg blij met de mogelijkheid om alleen de soft carrier zitting mee te kunnen nemen. Dit is erg handig voor korte stops in de praktijk. Bovendien is het stoeltje comfortabel en dankzij de i-Size norm ook erg veilig. Op de Familyfix base kan je het stoeltje zelfs met één hand 180 graden draaien, wat het gebruiksgemak verder vergroot.

Maxi-Cosi Coral 360

2. Cybex Cloud Z

De Cybex Cloud Z i-Size autostoel is naar onze mening het mooist vormgegeven autostoeltje in deze top 10. Als opvolger van de Cloud Q is het stoeltje zelfs 15% lichter geworden. De Cloud Z heeft een prachtig design en is hoogwaardig afgewerkt. Het stoeltje biedt een uitstekend comfort en heeft als enige baby autostoeltje een speciale ligstand, wat buiten de auto, bijvoorbeeld op de kinderwagen, erg handig is. Dit zorgt voor meer comfort tijdens een dutje en een betere ergonomie voor jonge baby’s.

 

In combinatie met de Base Z Isofix basis voldoet de Cloud Z aan de i-Size normering. Op deze basis kan je het autostoeltje 180º draaien, wat ideaal is voor een goede installatie van je kindje. Wanneer je baby de Cloud Z is ontgroeid, kan je op dezelfde Base Z het Sirona Z autostoeltje gebruiken tot de leeftijd van 5 jaar, waardoor je geen aparte basis hoeft aan te schaffen.

 

Het stoeltje biedt daadwerkelijk veel comfort, met dikke paddings en een hoofdsteun die op 11 standen kan worden ingesteld. Het is wel wat groter dan andere stoeltjes, waardoor je het langer kunt gebruiken. Cybex claimt zelf dat het stoeltje geschikt is tot 24 maanden, maar dit lijkt ons wat lang. Het is realistischer om het tot ongeveer 15 maanden te gebruiken.

 

Echter, dit alles maakt de Cloud Z i-Size wel wat groot en zwaar, met een gewicht van 4,8 kilogram. Hierdoor is het een stuk zwaarder om uit de auto te tillen in vergelijking met bijvoorbeeld de Turtle Air. Ook neemt het stoeltje in de auto wat meer ruimte in. Desondanks past het prima in een kleine auto zoals onze Volkswagen Up met het Base Z systeem!

cybex cloud z

1. Maxi-Cosi Pebble 360

Maxi-Cosi introduceerde de Pebble 360 autostoel in 2021 als het eerste baby autostoeltje van het merk dat kan draaien op een base. Dit innovatieve draaibare kenmerk maakt de Pebble 360 sinds de lancering zeer gewild. Het vereist het gebruik van het FamilyFix 360 onderstel. Het draaien van de stoel gaat heel gemakkelijk en kan worden gedaan met slechts één hand, wat het gebruiksgemak vergroot in vergelijking met de Base Z van de Cloud Z. Bovendien kan je later het Pearl 360 stoeltje op hetzelfde onderstel bevestigen, waardoor je de base tot en met 4 jaar kunt gebruiken.

 

Ondanks dat de Pebble 360 kleiner lijkt, neemt hij toch evenveel ruimte in beslag als de Cloud Z, met exact dezelfde lengte en breedte (44 x 67 cm). Maar met een gewicht van 4,3 kg is de Pebble 360 wel iets lichter. Hij biedt net zoveel comfort, hoewel hij geen speciale ligstand heeft. Maxi Cosi heeft echter bij de Pebble 360 extra aandacht besteed aan comfort door het gebruik van het Climaflow systeem, wat zorgt voor goede ventilatie, luchtcirculatie en temperatuurregeling. Dit zorgt ervoor dat je kindje comfortabel zit, zelfs tijdens warme dagen.